ua en ru

S&P погіршило прогноз рейтингу Росії зі "стабільного" на "негативний" (доповнено)

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) погіршило прогноз щодо суверенного рейтингу Росії зі "стабільного" на "негативний".

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) погіршило прогноз щодо суверенного рейтингу Росії зі "стабільного" на "негативний". Про це повідомляє прес-служба агентства.

Довгостроковий рейтинг Росії в іноземній валюті підтверджений на рівні BBB, рублевий рейтинг - на рівні BBB+.

Агентство пояснює погіршення прогнозу по рейтингу "зростаючими геополітичними та економічними ризиками". Санкції Євросоюзу і США у відповідь на приєднання Криму "можуть призвести до суттєвих економічних і фінансових наслідків для кредитоспроможності Росії". "Ми очікуємо, що ЄС і США будуть накладати на Росію подальші санкції", - пишуть аналітики S&P.

На думку S&P, Центральний банк Росії відклав убік політику збільшення гнучкості валютного курсу і кинув всі сили на стабілізацію фінансових ринків у зв'язку з тим, що знецінення рубля на 10% з початку року і істотний відтік капіталу дають інфляційний ефект.

S&P оцінює відтік капіталу з РФ в I кварталі 2014 р. в районі 60 млрд дол. - приблизно стільки ж спливло з країни за весь 2013 р. Агентство прогнозує уповільнення зростання ВВП в поточному році до 1,2%, з 1,3% у минулому році. Ще в грудні S&P прогнозує, що російська економіка в 2014 р. прискориться до 2,2%.

При несприятливому сценарії економічне зростання може опуститися "набагато нижче 1%в 2014 р., якщо геополітична напруженість навколо України не спаде найближчим часом.

S&P цілком допускає, що російсько-український конфлікт може поширитися за межі Криму. Якщо це станеться, проти російських осіб і організацій можуть бути введені додаткові і більш широкі санкції, говориться в коментарі агенції.