ua en ru

На Рижівскому гранкар'єрі попросили у Луценка захисту від рейдерів

На Рижівскому гранкар'єрі попросили у Луценка захисту від рейдерів Фото: Юрій Луценко (РБК-Україна)

На підприємстві підготували звернення до генпрокурора

Співробітники Рижівского гранкар'єру просять генерального прокурора Юрія Луценка захисту від рейдерів і прокурорів. Про це йдеться у відповідній заяві на ім'я генпрокурора, яке підписали 94 співробітника, передає "Апостроф".

"Гірники вважають, що Луценко єдиний, хто може зупинити захоплення Рижівського гранітного кар'єра колишнім головою наглядової ради ПРАТ "Рижівський гранітний кар'єр" Вадимом Ковальчуком і колишнім членом наглядової ради Миколою Коваленком, який здійснюється за підтримки співробітників прокуратури та національної поліції", - сказано у зверненні.

За даними авторів заяви, Ковальчук і Коваленко роблять чергову спробу захопити контроль над кар'єром після того, як законний керівник Сергій Корявченков організував і забезпечив капітальний ремонт обладнання та оновлення виробничої бази кар'єра. У зверненні дперечислены найменування обладнання, відремонтованого і закупленого у 2016-2017 роках.

"Без Корявченкова і фінансової допомоги з його боку втілити зазначене було б неможливим. Однак над підприємством нависла істотна загроза. Загроза його захоплення та припинення діяльності. Колишні голова наглядової ради Ковальчук і член наглядової ради Коваленко намагаються захопити контроль над підприємством", - заявляють робітники.

В документі уточнюється, що в серпні 2017 року Ковальчук та Коваленко вже робили спробу захоплення кар'єра. Керівництво підприємства було перереєстровано на підставі недійсних документів. Тоді начебто зусиллями Корявченкова і заступника міністра юстиції Олени Сукманової незаконну перереєстрацію зміни керівництва підприємства вдалося скасувати, про що писали ЗМІ і особисто заступник міністра.

Після цього Ковальчук зробив спробу захоплення кар'єра батальйоном бойовиків, але "завдяки згуртованості трудового колективу, проведеної співробітниками поліції операції, плани Ковальчука були зірвані, а захопленню підприємства вдалося запобігти".

Сьогодні, за словами трудового колективу Рижівського гранітного кар'єру, ключову допомогу рейдерам в захопленні підприємства, надає прокурор Генеральної прокуратури Олександр Жупіна, "який вже притягувався до відповідальності за втручання в господарську діяльність суб'єктів господарювання, що не стало перешкодою для втручання в господарську діяльність Рижівського гранітного кар'єру разом з посадовими особами Національної поліції України. Припускаємо, що він має особисту зацікавленість у результатах захоплення нашого підприємства", - сказано в заяві.

"Жупіна начебто ініціював накладення арешту на акції і заборона видачі реєстру акціонерів Рижівського гранкар'єра в рамках кримінального провадження, яке підлягає закриттю у зв'язку з тим, що є законна постанова слідчого про закриття кримінального провадження щодо одного і того ж діяння. Через арешт акцій і заборони на видачу реєстру, акціонери Рижівського гранітного кар'єра не мають можливості провести обов'язкові щорічні загальні збори, затвердити фінансові результати, визначити напрямки розвитку підприємства на майбутнє", - сказано у зверненні на ім'я Луценка.

Робітники просять особистого втручання Луценка "з метою припинення протиправних дій, а також просять дати оцінку діям співробітників національної поліції, Генеральної прокуратури та притягнути винних до відповідальності".

На Рижівскому гранкар'єрі попросили у Луценка захисту від рейдерів
На Рижівскому гранкар'єрі попросили у Луценка захисту від рейдерів
На Рижівскому гранкар'єрі попросили у Луценка захисту від рейдерів
На Рижівскому гранкар'єрі попросили у Луценка захисту від рейдерів

Раніше про можливе рейдерське захоплення Рижівського гранітного кар'єру через Міністерство юстиції заявляв голова правління підприємства Сергій Корявченков.