ua en ru

Ринок акцій США відкрився разнонаправленно на тлі змішаних корпоративних і макроекономічних новин.

Ринок акцій США відкрився 21 січня 2010 р. різноспрямованим рухом зведених біржових індикаторів на тлі змішаних корпоративних і макроекономічних новин. Ф'ючерси на американські індекси сьогодні лихоманило через потік надто суперечливих сигналів про майбутнє світової економіки і фінансового сектора США. Вранці китайський Держстат повідомив про зростання економіки КНР в IV кварталі 2009 р. на цілих 10,7% в річному обчисленні, що перевищило як офіційні цільові орієнтири влади, так і прогнози аналітиків. Проте перед початком торгової сесії зменшити "бичі" апетити змусили дані з числа первинних звернень за допомогою з безробіття в США за тиждень по 16 січня. Цей показник, що уважно відстежується інвесторами, як з'ясувалося, збільшився на 36 тис., хоча аналітики очікували абсолютно протилежної динаміки.
Певну упевненість гравцям додали корпоративні звіти. Провідна фінансова група США Goldman Sachs Group відзвітувала про драматичне поліпшення показників в IV кварталі 2009 р. порівняно з 2008 р. Чистий прибуток Goldman Sachs склав 4,95 млрд дол., тоді як роком раніше був одержаний чистий збиток у розмірі 2,12 млрд дол. Чистий виторг в IV кварталі склав 9,62 млрд дол. проти негативного чистого виторгу роком раніше у розмірі 1,58 млрд дол. Акції Goldman Sachs подорожчали на відкритті торгів на 1,1%. Папери менших американських банків KeyCorp і Fifth-Third Bancorp додали одразу по 9% і 8% також завдяки "позитивним" фінансовим звітам: обидві компанії відзвітували про скорочення збитків в IV кварталі минулого року.
Президент США Барак Обама, прагне повернути собі довіру американського робочого класу, сьогодні повинен оголосити про нові обмеження на фінансові ігри "жирних котів" з Уолл-стріт. Як очікується, голова Білого дому запропонує заходи, направлені на обмеження спекулятивних рисок фінансових компаній, на зразок тих, які вводилися державою за часів "Великої депресії".
Сектор інформаційних технологій зростає на звітності інтернет-аукціону eBay. Одразу після закриття попередньої торгової сесії компанія повідомила, що чистий прибуток в IV кварталі 2009 р. збільшився в рази - до 1,35 млрд дол. порівняно з 367 млн дол., одержаними за аналогічний період роком раніше. Котирування акцій eBay підскочили на початку торгового дня на 7,3%. Акції інтернет-корпорації Google виросли на 0,5%, папери онлайн-ритейлера Amazon.com додали 1,5%. Високотехнологічний індекс Nasdaq торгується в упевненому плюсі.
Станом на 17:00 за Києвом індекс Dow Jones знизився на 17,61 пункту (-0,17%) - до 10585,54 пункту. Індекс S&P виріс на 0,6 пункту (+0,05%) - до 1138,64 пункту, індекс Nasdaq підвищився на 12,04 пункту (+0,53%) - до 2303,29 пункту.