ua en ru

Ринок нерухомості Києва в умовах валютних обмежень

3 жовтня 2014 року Нацбанк поширив обмеження за операціями з валютою на банківські метали . Всі ці заходи Нацбанк доповнив посиленням нагляду за діяльністю банків і обмінних пунктів.

3 жовтня 2014 року Нацбанк поширив обмеження за операціями з валютою на банківські метали . Всі ці заходи Нацбанк доповнив посиленням нагляду за діяльністю банків і обмінних пунктів.

Але життя триває. Квартирні та фінансові проблеми покупців і продавців нікуди не поділися. І це одна з основних причин того, що київський ринок нерухомості працює. Кількість угод хоча і скоротилося, але вони є. Обнадіює й те, що останнім часом помітно збільшилася кількість дзвінків по рекламі і переглядів. Очевидно, значна частина потенційних покупців розраховують не стільки на банківські депозити, скільки на збережені «під матрацами» сімейні накопичення. Відстежувати і регулювати їх значно складніше, пише domik.ua.
Поки не дуже зрозуміло, які нові тенденції виявляться на ринку нерухомості в осяжному майбутньому. Ми вже неодноразово припускали, що введення все нових і нових обмежень на використання валюти змусить учасників вторинного ринку нерухомості Києва перейти на розрахунки в гривнях. Наскільки ми можемо судити, зрушення в цьому напрямку є, але до загального переходу ще далеко. Заважає недовіра до національної валюти, яке останнім часом, на жаль, помітно зросла.

Як і раніше, ми не відкидаємо сценарії масового переходу учасників ринку нерухомості на розрахунки в гривнях. У сфері валютного регулювання держава щільно «закручує гайки» і перекриває можливі лазівки, не залишаючи своїм громадянам особливого вибору. До того ж, багато продавців спочатку планують витратити отримані гроші на первинному ринку житла, де всі платежі в гривнях. Є й такі продавці, які розраховують на високі банківські відсотки за вкладами у національній валюті.

Але, як показує попередній досвід, будь-які посилення державного регулювання призводять до згортання ринку нерухомості, а також до пошуку нових схем подолання правових і організаційних перешкод. Швидше за все, саме це ми будемо спостерігати і в цей раз.

Зміна середніх цін пропозицій у доларах за квадратний метр у Печерському районі:
• Середня ціна пропозицій у Печерському районі за останні три місяці знизилася на 7,2%; за останній тиждень зросла на 1,0%.
• Середня ціна пропозицій в нових будинках у Печерському районі за останні три місяці знизилася на 11,4%; за останній тиждень зросла на 3,8%.
• Середня ціна пропозицій біля метро в Печерському районі за останні три місяці знизилася на 5,7%; за останній тиждень зросла на 0,7%.

Зміна середніх цін пропозицій у доларах за квадратний метр в Печерському районі в сегментах «стара панель», «стара цегла», «покращений цегла»:
• Середня ціна пропозицій в Печерському районі в сегменті «стара панель» за останні три місяці знизилася на 9,2%; за останній тиждень знизилася на 4,1%.
• Середня ціна пропозицій в Печерському районі в сегменті «стара цегла» за останні три місяці знизилася на 9,3%; за останній тиждень знизилася на 0,3%.
• Середня ціна пропозицій в Печерському районі в сегменті «покращений цегла» за останні три місяці знизилася на 2,0%; за останній тиждень знизилася на 1,3%.

Зміна середніх цін пропозицій у доларах за квадратний метр в Печерському районі в сегментах «дореволюційні», «сталінки», «український цегла».
• Середня ціна пропозицій в Печерському районі в сегменті «дореволюційні» за останні три місяці знизилася на 10,1%; за останній тиждень зросла на 1,4%.
• Середня ціна пропозицій в Печерському районі в сегменті «сталінки» за останні три місяці знизилася на 1,2%; за останній тиждень зросла на 5,0%.
• Середня ціна пропозицій в Печерському районі в сегменті «український цегла» за останні три місяці знизилася на 12,3%; за останній тиждень зросла на 4,5%.