ua en ru

Ринок електроенергії України на сьогодні не є конкурентним, - АМКУ

Ринок електроенергії України на сьогодні не є конкурентним, - АМКУ Фото: АМКУ вважає український енергетичний ринок неконкурентним

В АМКУ відзначають невідповідність ціни та якості

Ринок електричної енергії України на сьогодні не є конкурентним. Про це в ході круглого столу заявила державний уповноважений Антимонопольного комітету України (АМКУ) Марія Ніжнік, передає кореспондент РБК-Україна.

"На сьогодні, на жаль, ринок електричної енергії не є конкурентною", - сказала Нижник.

За її словами, це обумовлено моделлю, згідно з якою діє ринок.

"Сьогодні існує єдиного ринок покупця, тобто будь-яка енергія, яка виробляється енергетичними компаніями, вона продається в державне підприємство "Енергоринок" і будь-яка енергія, яка купується, купується у "Енергоринку". При цьому ми з вами, як споживачі, не маємо можливості вибирати обленерго, що надає послугу. Тому ціна постійно зростає, а якість залишається, на жаль, не дуже задовільним", - пояснила Ніжнік.


Вона додала, що сподівається на прийняття найближчим часом Верховною Радою закону про ринок електроенергії, який буде націлений на застосування принципів вільної конкуренції.

Разом з тим, як зазначила Ніжнік, згідно з дослідженням АМКУ, незважаючи на прийняття даного закону, все ж залишаться фактори, які можуть стримувати розвиток конкуренції на ринку е/е, такі як економічні (відсутність інвесторів), політичні (конфлікт на сході), технічні (застаріле обладнання) та адміністративні.

"Саме адміністративні ми маємо можливість вирішити зараз, незважаючи на те, що закон не буде прийнятий", - зазначила представник АМКУ.

Нагадаємо, раніше глава Міненерго України Ігор Насалик заявив, що Україна не потребує енергетичної допомоги від РФ.