ua en ru

Ринку нерухомості потрібна перезавантаження

Вітчизняним ринком нерухомості вже зацікавилися іноземні експерти, а це означає, що перспективи розвитку у нас є.

Вітчизняним ринком нерухомості вже зацікавилися іноземні експерти, а це означає, що перспективи розвитку у нас є.

За даними міжнародної федерації фахівців з нерухомості FIABCI, Україна посіла останнє 60-е місце в рейтингу ринків нерухомості країн світу . Проте, фахівці вітчизняного ринку нерухомості бачать в ситуації, скоріше, можливість розвитку та зростання, ніж привід для зневіри і песимізму.

Тому на минулому 5 листопада в Києві круглому столі на тему «Останнє місце України в рейтингу ринків нерухомості: вирок або шанс» говорили, в основному, про перспективи.

Ціни на житло продовжують знижуватися

В даному сегменті, порівняно з аналогічним періодом минулого року, ціни в доларах на вторинному ринку знизилися на 25%, стверджують фахівці. Основний спад спостерігався у ІІ кварталі, після чого намітилося невелике зростання, що тривав лише до вересня.

Прогноз на найближчий час по індексу цінового очікування становить мінус 2-2,5% щомісяця, як мінімум, до нового року.

За словами Олександра Рубанова, президента Союзу фахівців з нерухомості України, більш-менш жвавим вважається ринок нерухомості Києва і Одеси.

В умовах анексії Кримського півострова Одеса та Одеська область залишилися фактично єдиним розвинутим рекреаційним регіоном на чорноморському узбережжі. Крім того, місто традиційно вважається відомим культурним центром, тут є порт і надаються митні послуги. Саме цим і пояснюється підвищений інтерес до одеської нерухомості.

У столиці ціни на нерухомість на вторинному ринку наближаються до свого «цінового дна», стверджує президент FIABCI-Україна Олександр Бондаренко. «Усереднені показники цінового дна для столичної житлової нерухомості", - зазначив він, - становлять близько $1000 за квадратний метр на первинному ринку. Щоб ця ціна виявилася нижче, як стверджують самі учасники ринку, повинні бути ліквідовані всі корупційні та тіньові схеми - поки, на жаль, про це можна тільки мріяти. Для вторинного до цієї цифри потрібно додати в середньому 20%. Сьогодні ми бачимо, що вартість вже становить менше $1300 за метр».

В останній місяць експерти відзначають і деяке збільшення кількості транзакцій. «Ми можемо говорити про зростання майже вдвічі, - уточнює Олександр Рубанов. - Але треба розуміти, що ця цифра все одно залишається значно нижчим, ніж у найскладніші місяці кризи 2008-2009 рр .. »

Оптимізм експертів викликає і формування ринку відкладеного попиту, спровокованого, в тому числі, і міграційними процесами зі східних областей та Криму. Поки що покупка житла не стоїть у більшості наших співвітчизників на першому місці, але після стабілізації ситуації та поступового зростання економіки і, відповідно, доходів населення зростання попиту буде істотним.

Інвестиційні перспективи

Інвестиційна привабливість України - поки питання перспективи. Тим не менш, незважаючи на всі песимістичні прогнози, країну стали пізнавати та сприймати на міжнародній арені. Приводи до цього, звичайно, не дуже позитивні - революція, зміна політичного курсу, військові дії і цивілізоване опір агресії сусідньої держави.

Але факт залишається фактом: за даними фахівців галузі, в останні 2-3 місяці почав виявлятися інтерес до України з боку іноземних інвесторів. Природно, вони обережні і тільки промацують ґрунт. До врегулювання ситуації в країні про реальні капіталовкладення, швидше за все, мова не піде, але перспективи, безумовно, є.

«Останнім часом українським ринком нерухомості цікавляться наші колеги з Англії, Ізраїлю та інших країн, - розповідає Юрій Полушина, член президії FIABCI-Україна. - Ми отримуємо таку кількість запитів, що можемо сміливо говорити вже про закономірності. Я вважаю, що протягом найближчих 2-3 років іноземний інвестор зайде на вітчизняний ринок».

Сьогодні відбувається обережний моніторинг українського ринку потенційними іноземними інвесторами. Підхід у них дуже скрупульозний, тому на вивчення всіх обставин піде не один місяць. Тим не менш, вже один той факт, що вітчизняний ринок їм цікавий, вселяє оптимізм.

Іноземців, перш за все, звичайно, цікавить сегмент комерційної нерухомості, а також великі, від 3-5 гектарів, земельні ділянки під створення фермерських і комерційних підприємств, торгові площі. Однак, це цілком може, як наслідок, спровокувати і розвиток сегмента житлової нерухомості.

«Вітчизняному ринку нерухомості, як і всій нашій економіці і політиці, потрібне перезавантаження, - зазначив на закінчення президент Союзу фахівців з нерухомого майна Києва Андрій Ярема. - У цьому плані останнє місце в рейтингу дозволить подивитися на ситуацію під іншим кутом: чим суворіший вирок, тим вище шанс на одужання».

Джерело: domik.ua