ua en ru

Рибалка: Україна втрачає базу економічного зростання через передвиборчу бездіяльність влади

Рибалка: Україна втрачає базу економічного зростання через передвиборчу бездіяльність влади Фото: Сергій Рибалка (прес-служба)

Сергій Рибалка заявив, що в Україні відсутні підстави очікувати "пристойне" економічне зростання

Затягування проведення реформ фінансового сектора на тлі очікування виборів, деградація промисловості, свавілля силовиків руйнують базу, необхідну для економічного зростання України та покращення життя простих людей. Таку думку у своєму блозі висловив екс-глава фінансового комітету парламенту, член Ради з міжнародної торгівлі при Кабміні Сергій Рибалка.

"У нас відсутні підстави очікувати пристойне економічне зростання. А ось ризики величезні. Промисловість продовжує швидко деградувати. Україна дедалі швидше втрачає залишки власних технологій і наукових шкіл. Це прирікає нас на такі глибокі кризи і подальше зубожіння населення. При таких умовах українська влада не має права чекати результатів майбутніх президентських і парламентських виборів. Працювати потрібно було ще вчора ", - зазначив він.

При цьому політик нагадав, що розміри державного боргу України вже досягли загрозливого рівня - країна щорічно тільки за відсотками віддає значно більше, ніж заробляє українська економіка.

Зате умови для ведення бізнесу не покращились, а навіть погіршуються, написав політик.

"Продажні силовики масово вичавлюють з підприємців хабарі. За останні чотири роки кількість санкцій на обшуки збільшилася в десятки разів. А кількість доведених до суду справ зменшилася", - зазначив Сергій Рибалка і додав, що банківська система досі ефективно не працює, банки ще переповнені непрацюючими кредитами.

При тому, що довгострокове інвестиційне кредитування повністю відсутнє, реформи фінансової сфери майже заблоковані. На тлі цих проблем прискорився виїзд українських громадян за кордон у пошуках роботи.

Політик зазначив, що тільки швидкий початок реформ і розвиток власного високотехнологічного виробництва здатний змінити цю ситуацію.

"Тільки розвиток власних технологій, виробництво і продаж складних товарів глибокої переробки дозволить зробити життя громадян країни кращим", - підкреслив Сергій Рибалка.