ua en ru

Рибалка: у Раді зареєстрували альтернативний законопроект про валюту

Рибалка: у Раді зареєстрували альтернативний законопроект про валюту Фото: Сергій Рибалка (facebook.com sergey.v.rybalka)

Сергій Рибалка розповів про альтернативний президентському законопроект

У Верховній раді зареєстрований проект закону "Про валюту", який є альтернативним тому, який вніс президент країни. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив екс-керівник фінансового комітету парламенту, народний депутат Сергій Рибалка.

"Разом з колегами зареєстрували альтернативний проект закону про валюту", - написав він, перерахувавши коротко, чим депутатів не влаштовує той, який подав президент:

- незважаючи на заяви про зняття обмежень надає НБУ надмірні повноваження з ліцензування валютних операцій;

- дозволяє НБУ вільно накладати будь-які штрафи, що суперечить положенням Конституції України та законів України;

- містить багато декларативних норм, без реальних механізмів їх реалізації

Рибалка додав, що в альтернативному законопроекті пропонується визначити чіткі підстави, умови та порядок застосування валютних обмежень, а також деталізувати механізми відповідальності за порушення і розміри штрафів.

"Обмеження повинні вводитися НБУ не довше, ніж на шість місяців і не частіше одного разу в рік. Чіткі критерії позбавляють Нацбанк можливості самовільно встановлювати обмеження і нескінченно продовжувати їх дію. По валютній виручці: граничний термін повинен бути не менше 180 днів, обов'язковий продаж - не більше 50%, надходження до 50 тис. доларів продажу не підлягають. Президентський проект таких обмежень не містить, що дозволяє НБУ маніпулювати і ускладнювати життя бізнесу і простим громадянам", - сказав народний депутат.

Він додав, що прийняття депутатського законопроекту буде сприяти розвитку підприємництва, торгівлі та інвестицій в Україну.