ua en ru

Рибалка: президентський закон про валюту містить корупційні ризики

Рибалка: президентський закон про валюту містить корупційні ризики Фото: Сергій Рибалка (facebook.com sergey.v.rybalka)

Сергій Рибалка впевнений, що закон потребує уточнення та деталізації

Запропонований президентом, як невідкладний, проект закону "Про валюту" потребує уточнення та деталізації, для усунення корупційних ризиків ручного управління з боку Нацбанку. Про це екс-глава фінансового комітету парламенту, народний депутат Сергій Рибалка написав у своєму блозі.

"На жаль, у запропонованому вигляді президентський законопроект - спроба монополізації ринку виведення капіталу з країни. Адже повної лібералізації не буде, влада НБУ над вихідними потоками все одно зберігається, а разом з нею і можливість "індивідуального" підходу. Чи буде це сприяти припливу іноземних інвестицій в країну? Можна не відповідати", - зазначив він.

При цьому Рибалка нагадав, що він разом з колегами вже зареєстрував альтернативний законопроект, де серед іншого, пропонується визначити чіткі підстави, умови та порядок застосування валютних обмежень, а також деталізувати механізми відповідальності за порушення валютного законодавства та розміри штрафів.

За його словами, це убезпечить бізнес і простих громадян від можливих проявів свавілля регулятора.

"Президентський проект таких чітких меж не містить. Це дозволить регулятору маніпулювати ситуацією і ускладнювати життя бізнесу і простим громадянам. Наш підхід дуже простий: дрібний і середній бізнес повинен вільно працювати - закуповувати обладнання, сировина та матеріали для виробництва, а люди - мати можливість купувати товари чи отримувати перекази від родичів. А ось схеми виведення великих капіталів потрібно припиняти", - написав народний депутат фракції Радикальної партії.

При цьому він додав, що деталізація необхідна саме з урахуванням ризиків майбутніх криз і девальвації, щоб забезпечити НБУ інструментами для стабілізації ситуації. "Чим чіткіші будуть критерії їх застосування, прописані в законі, тим менше буде спокус використовувати владу у власних інтересах. Тим краще буде всім і тим ефективніше будуть дії щодо запобігання і протидії майбутнім кризами. Значить, потрібні кордони, які не дають Нацбанку можливості самовільно встановлювати валютні обмеження і нескінченно продовжувати їх дію", - вважає Рибалка.