ua en ru

Рибалка: енергоефективні проекти через спільне фінансування важливі для розвитку в кризу

Рибалка: енергоефективні проекти через спільне фінансування важливі для розвитку в кризу

Проекти підвищення енергоефективності комунального господарства - важливий інструмент прискорення економічного розвитку, заявив глава комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка в п'ятницю у Львові після церемонії підписання угод про фінансування проекту реконструкції очисних споруд "Львівводоканалу" з міжнародними фінансовими інститутами.

За його словами, новий проект дозволить львівському водоканалу не тільки модернізувати інфраструктуру очищення стічних вод, але і встановити теплоелектростанцію для виробництва біогазу та електрики. Сергій Рибалка зазначив, що в результаті 760 тис. львів'ян отримають чисту воду, місто - позитивний вплив на екологічну ситуацію і значну економію енергоресурсів.

"Підвищення енергоефективності всієї економіки, і, зокрема, комунального сектору, - повинно бути в числі головних пріоритетів Уряду та місцевих громад. В результаті ми не тільки заощадимо дорогі енергоресурси, але і повинні прискорити розвиток власного енергетичного машинобудування, виробництва відповідних будівельних матеріалів та інших супутніх галузей", - сказав керівник фінансового комітету парламенту.

За його словами, співробітництво з міжнародними організаціями, в першу чергу з ЄБРР, дуже важливе. "Східноєвропейський та український досвід показує, що найбільш ефективно реалізуються проекти, де поєднуються: міжнародні, державні та місцеві джерела фінансування. Вважаю, що на рівні держави енергоефективні проекти фінансуються недостатньо - навіть в кризу треба суттєво збільшити фінансування. В першу чергу - на здешевлення кредитів", - заявив Сергій Рибалка.

Він підкреслив, що Львів відрізняється від інших регіонів тим, що більш активно реалізує проекти спільно з міжнародними фінансовими організаціями. "Львівщина є одним із лідерів у співпраці з ЄБРР. Тому реконструкція системи стічних вод і будівництва потужностей для виробництва біогазу з мулу - це конкретний приклад реалізації важливого енергоефективного проекту для інших регіонів України", - сказав він.

Сергій Рибалка повідомив, що запросив керівництво ЄБРР в Рівному для обговорення розвитку співпраці по декількох напрямках, зокрема, розширення кредитування проектів малого та середнього бізнесу в області. Він додав, що необхідно об'єднати зусилля парламенту, виконавчої влади, місцевих рад та міжнародних фінансових інститутів для реалізації подібних проектів, і добре, що зараз керівником Рівненської обласної ради є представник Радикальної партії.

Загальна вартість проекту модернізації "Львіводоканал" становить 31,5 млн. євро, з яких кредитні кошти ЄБРР - 15 млн. євро, кредит Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) - 5 млн. євро, гранти від Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля 7,5 млн. євро і місцевий внесок - 4 млн. євро.