ua en ru

Рябченко: Результати приватизації "Київенерго" і "Західенерго" не відіб'ються на тарифоутворенні

Результати приватизації "Київенерго" і "Західенерго" не відіб'ються на тарифоутворенні. Про це заявив голова ФДМ Олександр Рябченко у понеділок, 7 листопада, передає кореспондент РБК-Україна.

"НКРЕ визначає тарифи і ціни в енергетичній галузі і компанія не має право встановлювати якісь окремі тарифи. Вона подає пропозиції в НКРЕ", - сказав Рябченко.

Він нагадав, що Фонд держмайна України розраховує отримати від продажу державних пакетів "Київенерго" і "Західенерго", які будуть виставлені на продаж у листопаді 2011 р., понад 2,5 млрд грн. "Компанії оголошені до продажу і наприкінці місяця відбудеться продаж з елементами аукціону. Ми очікуємо отримати 2,5 млрд грн. Це мінімум 2,5 млрд грн ми отримаємо від продажу цих двох пакетів обов'язково. А якщо буде конкуренція, ця сума буде ще більшою", - сказав він.
При цьому рябченко відзначив, що стартова ціна продажу компаній на 40% дорожча за їхню ринкову вартість для того, щоб відсікти спекулянтів. "Оцінка Фонду держмайна більша, ніж фондового ринку, приблизно на 40%. Когось ця цифра відлякає - хто хоче купити дешевше. Але ми не дуже хотіли б їх бачити на конкурсі. Ми б хотіли бачити тих, хто буде купувати дорого", - наголосив він.
Також для контролю над виконанням інвестором, у тому числі і соціальних зобов'язань, взятих при купівлі держпакетів акцій енергетичних підприємств, держава залишить за собою частку в кожній з генерацій. Зокрема, в "Західенерго" і "Київенерго" державними залишаться по 25% акцій або так званий "малий блокуючий пакет". "По-перше, це вплив на ситуацію, який держава може здійснювати. По-друге - коли прийде інвестор і компанія почне зростати на фондових біржах, коли нормалізується економічна ситуація - цей пакет буде проданий дорожче", - пояснив голова ФДМ.
Умови приватизації, за словами Рябченка, дозволяють брати участь в конкурсі будь-якій приватній компанії, яка системно займається енергетичним бізнесом. "Ми чекаємо будь-яких інвесторів, незалежно від географії. Якщо вони готові розвивати українську енергетику - для них немає бар'єрів. Прямо заборонено брати участь у конкурсі лише компаніям з державною часткою більше 25%. Також той, хто має право бути учасником, повинен забезпечувати 30% того самого виду діяльності, що й компанія, яка приватизується. Якщо це "Західенерго" - це генерація, якщо "Київенерго" - це транспортування", - зазначив глава ФДМ.

Як повідомлялося, 5 жовтня 2011 р. Фонд держмайна оголосив умови приватизації на відкритих аукціонах 45,103% акцій ПАТ "Західенерго" за стартовою ціною 1,932 млрд грн. і 25% акцій ПАТ "Київенерго" за
432,305 млн грн. Приватизаційні конкурси відбудуться 25 листопада. За словами Рябченка, своє бажання брати участь у покупці пакетів акцій "Західенерго" і "Київенерго" 25 листопада вже виявили п'ять компаній.