ua en ru

Румунія має намір вимагати від Євросоюзу відшкодувати їй витрати на провалений проект газопроводу Nabucco

Румунія буде вимагати від Євросоюзу відшкодувати їй витрати на провалений проект газопроводу Nabucco , заявив учора президент країни Траян Бесеску. На його думку , Бухарест "має право отримати компенсацію", враховуючи, що Румунія "ніколи не вагалася" у виборі між російським проектом газопроводу South Stream і Nabucco , "твердо висловлюючись" за участь у другому проекті , так як він "відповідає інтересам ЄС". Румунська держкомпанія Transgaz , учасник консорціуму по Nabucco , витратила на проект близько 23 млн євро Траян Бесеску говорить , що компенсацію можна буде направити , наприклад , на модернізацію залізниць та інші регіональні проекти , пише "Комерсант".

Проект газопроводу Nabucco West розглядався консорціумом з розробки азербайджанського родовища газу Шах -Деніз як один з варіантів доставки сировини через Туреччину до Європи. Його маршрут повинен був пройти через Болгарію , Румунію і Угорщину до Австрії. Через Болгарію та Угорщину також повинен йти газопровід "Газпрому" South Stream , але він пройде не по румунській (такий варіант розглядався ) , а по сербській території . Але наприкінці червня консорціум "Шах- Деніз" зробив вибір на користь альтернативного маршруту доставки азербайджанського газу через Грецію і Албанію до Італії по газопроводу TAP.

Президент азербайджанської держкомпанії SOCAR Ровнаг Абдуллаєв тоді говорив , що Nabucco West може бути реалізований поряд з TAP слідом за зростанням видобутку в Азербайджані та сусідніх країнах. Тоді ж разом з Румунією розчарування висловила і Болгарія , потримати ідею пізніше повернутися до Nabucco West . А сам консорціум Nabucco West ( австрійська OMV , Transgaz , "Булгаргаз" і турецька BOTAS ) заявив , що стане шукати інші джерела сировини для газопроводу. При цьому OMV в липні вже списала по Nabucco West 55 млн євро збитків .

ЄС і просували ідею скорочення залежності Європи від російського газу США завжди підкреслювали , що для них не має значення, який з маршрутів обере "Шах- Деніз" , головне , щоб в Європу пішла альтернативна сировина . Учора представник ЄК Марлен Хольцнер сказала , що "рішення вибрати проект TAP замість Nabucco для поставок газу на комерційній основі було прийнято консорціумом компаній" , а не ЄК. "Це приватний проект , і Єврокомісія не є його учасником" , - підкреслила вона.

Реакція Румунії на провал Nabucco West стала однією з найбільш різких , так як вона відмовилася від South Stream в піку "Газпрому" , а й іншого маршруту не отримала , вважає глава київського інституту енергостратегії Дмитро Марунич. Але Бухарест , нагадує він , також хоче будувати в Молдавію газопровід Унгени - Ясси і поставляти туди газ з шельфу Чорного моря. Але грошей на це не вистачає , припускає експерт , і , роблячи такі заяви , влада країни розраховує отримати їх у ЄС.