ua en ru

У Румунії кілька тисяч етнічних угорців вимагали автономії

У Румунії кілька тисяч етнічних угорців вимагали автономії Фото: сепаратистські протести угорців в Румунії (twitter Guacamole_dude)

Вони звернулися до румунської влади з закликом надати автономію Секейському краю

У Румунії кілька тисяч етнічних угорців зібралися в місті Тиргу-Муреш із вимогою автономії для Секейського краю. Загалом у мітингу взяли участь понад 3 тис. осіб, передає Mediafax.ro.

Зазначено, що люди принесли на акцію угорські та секейські прапори, молились та скандували "Автономія". Крім того, вони розгорнули великий прапор секеїв - символ угорської нацменшини, яка домагається більшої самостійності в Румунії.

Також на демонстрації зачитали звернення до румунського уряду й парламенту з закликом надати автономію Секейському краю. Згідно з заявою, мітингувальники виступили проти придушення права на самовизначення румунською владою.

"Ми, секеї, які зібралися в Тиргу Муреш і ті, хто солідарні з нами в країні і за кордоном, слідуючи шляхом права і демократії, знову заявляємо одноголосно: ми закликаємо до територіальної автономії Секейського краю… Ми закликаємо до відновлення права наших предків, що сьогодні може стати реальністю шляхом юридичного встановлення територіальної автономії", - йдеться в зверненні до влади Румунії.

Як наголошується в петиції, адміністративна реформа країни, яка була відкладена на довгі роки, також дозволила б секеям реалізувати право на самовизначення в Румунії. На думку протестуючих угорців, автономія Секейського краю не порушує територіальну цілісність і суверенітет країни, не обмежує інтереси громадян Румунії і не суперечить румунській Конституції.

Нагадаємо, раніше глава Міністерства закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що виступає за розширення присутності місії ОБСЄ на Закарпатті.