ua en ru

Колектив "Ери" вимагає від Луценка не допустити відключення каналу від ефіру

Колектив "Ери" вимагає від Луценка не допустити відключення каналу від ефіру Фото: ТРК "Ера"

Текст відповідного звернення розміщений на сайті ТРК "Ера"

Телерадіокомпанія "Ера" заявила про перешкоджання її діяльності та звернулася до генерального прокурора України Юрія Луценка з вимогою розслідування цих фактів. Текст відповідного звернення колективу ТРК "Ера" розміщений на сайті телекомпанії.

У заяві до генпрокурора Луценка йдеться, що з 2001 року телекомпанія "Ера" веде мовлення на частотах мережі УТ-1 відповідно до виданої Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення ліцензії.

"Протягом цього часу журналісти ТРК "Ера" завжди дотримувалися стандартів незалежного мовлення і відстоювали принципи об'єктивності та неупередженості у забезпеченні конституційного права громадян України на інформацію. У часи революційних подій 2004-2005 і 2013-2014 років всі політичні сили, незважаючи на тиск влади, були представлені в ефірі телекомпанії. Наслідком визнання і поваги є і багаторічна співпраця телекомпанії "Ера" і радіо "Ера" з "Радіо Свобода", ВВС та іншими міжнародними ЗМІ", - підкреслив колектив ТРК "Ера".

Однак, зазначається в заяві, що в період підготовки до продовження чинної ліцензії на мовлення телекомпанії "Ера", група осіб, що має відношення до інформаційної політики Міністерства інформаційної політики та керівництва "5 каналу", з допомогою родинних зв'язків з в. о. голови правління ПАТ НТСУ Ганною Бичок, здійснюють протиправні дії з перешкоджання законної підприємницької діяльності ТРК "Ера".

В якості прикладу порушення підприємницької та журналістської діяльності в компанії призвели звернення в. о. голови правління ПАТ НТСУ Анни Бичок до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, датоване 28 лютого поточного року. За інформацією телекомпанії, в ньому вона просила "вчинити тиск на діяльність компанії".

"В даному листі зазначається, що: "трансляція Євробачення-2017 відчуває значні труднощі", однак жодним чином не пояснюється, чому з 2001 року ніяких труднощів між НТСУ і ТРК "Ера" з приводу трансляції Євробачення не виникало", - підкреслюється у зверненні.

Крім цього, зазначається, що в квітні ПАТ НТСУ повідомило ТРК "Ера", що починаючи з 00:00 годин 14.04.17 року супутникове мовлення ТРК "Ера" буде припинено.

"За інформацією, що потребує перевірки, діяльність з блокування трансляції ТРК "Ера" відбувається при участі і координації дій працівника ПАТ НТСУ Бойчука Юрія Володимировича (відповідає за технічну політику), якому дзвонять невідомі особи, ставлять протиправні завдання і консультують, як діяти далі. Таким чином, дії керівного складу ПАТ НТСУ, а також вищевказаної групи осіб, повинні кваліфікуватися за статтями 364, 206 і 171 Кримінального кодексу України", - йдеться в заяві.

"Виходячи з вищенаведеного та розуміючи, що такі зухвалі дії неможливі без команд та участі чиновників, просимо взяти під особистий контроль розслідування цих ганебних вчинків щодо перешкоджання журналістській діяльності та порушення конституційних прав громадян України", - резюмують автори заяви до Луценка.