ua en ru

Роздрібний акциз на паливо сприяє нелегальній торгівлі скрапленим газом, - експерти

Роздрібний акциз на паливо сприяє нелегальній торгівлі скрапленим газом, - експерти Фото: у Києві процвітає нелегальна торгівля скрапленим газом

Обсяг безподаткової торгівлі скрапленим газом у Києві за підсумками першого півріччя 2016 року перевищив 70%. Такі результати спеціального дослідження, проведеного Консалтинговою групою А-95".

Згідно з даними Державної фіскальної служби, за перше півріччя 2016 року до міського бюджету Києва було перераховано 60,452 млн гривень збору з роздрібного обороту підакцизних товарів (роздрібний акциз) від реалізації скрапленого газу. Відповідні дані ГФС надала на запит тимчасової контрольної комісії Київміськради з перевірки діяльності автозаправних станцій (в тому числі газових) і нафтосховищ (терміналів) на території Києва.

Враховуючи, що середня ставка роздрібного акцизу в першому півріччі 2016 року склала 1,17 грн/л, такий обсяг коштів був сплачений з реалізації близько 28,4 тис. т зрідженого газу. Між тим, за даними "Консалтингової групи А-95", обсяг столичного ринку пропан-бутану в розглядуваний період становив близько 90 тис. т.

"В першому півріччі 2016 року роздрібний акциз було сплачено всього з 30% продажів зрідженого газу, в зв'язку з чим втрати міського бюджету оцінюються в 140 млн грн", – заявив експерт "Консалтингової групи А-95" Артем Куюн.

На думку експертів, основну недоїмку формує зростаюча мережа нелегальних автомобільних газозаправних пунктів (АГЗП). За оцінками експертів "А-95" і КМДА, їх кількість на сьогодні сягає 300 одиниць, що значно перевищує кількість легальних об'єктів газопостачання.

У свою чергу, причиною виникнення і зростання обсягів безподаткової реалізації скрапленого газу є введення збору з роздрібного обороту підакцизних товарів (0,042 євро/л) нафтопродуктів в 2015 році.

"Більшість нелегальних АЗС торгує без касових апаратів, перетворюючи роздрібний акциз у свій заробіток і конкурентна перевага перед добросовісними операторами. Обсяги безподаткової торгівлі будуть зростати і далі, але вже за рахунок нинішніх платників цього податку, які будуть змушені йти в тінь, щоб зберегти свій бізнес", - сказав Артем Куюн.

Єдиним виходом із ситуації експерти вважають ліквідацію роздрібного акцизу з перенесенням цієї ставки в базовий акциз, який більш ефективно управляється, з подальшим перерозподілом надходжень у місцеві бюджети.