ua en ru

Різдвяний піст починався у православних християн

Різдвяний піст починався у православних християн Різдвяний піст

Різдвяний піст за тривалістю майже дорівнює Великому посту, але менш суворий. У дні цього посту, за винятком серед і п'ятниць, можна їсти рибу, але слід утримуватися від вживання м'яса, молока і яєць. Один з чотирьох багатоденних постів - Різдвяний (або Пилипів) починається в четвер у православних християн і триватиме 40 днів , по 6 січня включно.

Священнослужителі , звертаючись в цей день до парафіян, підкреслюють, що це - світлий і радісний пост , який готує віруючих до великого свята Різдва Христового ( 7 січня ) . Філіпповим цей пост називають іноді тому, що він наступає на наступний день після дня пам'яті апостола Пилипа (27 листопада).

Різдвяний піст за тривалістю майже дорівнює Великому посту, але менш суворий . У дні цього посту , за винятком середовищ і п'ятниць , мирянам можна їсти рибу , але слід утримуватися від вживання м'яса , молока і яєць (у тому числі в складі різних страв). Однак воцерковлені люди керуються благословенням, яке отримують на пост у свого духовного наставника.

Мета будь-якого посту - вправа у стриманості, очищення душі від пристрастей і гріховних помислів , підпорядкування тіла і душі духу . Тому піст - це відмова не тільки від певної їжі, але й від шкідливих звичок і веселощів , цей час роздумів і старанних молитов. Святитель Іоанн Златоуст, якого шанують православні віруючі, також вважав, що "ті, що постять найбільше треба приборкати гнів, привчатися до лагідності і поблажливості".

Одна з проблем для тих, хто поститься в наш час полягає в тому, що Різдво святкується за старим стилем ( 7 січня ) , а Новий рік - за новим ( 1 січня). У людей , суворо дотримуються церковні норми , існує традиція зустрічати перші хвилини цього світського свята не дзвонив келихів , а молитвою , просячи у Бога благ для себе , своєї родини і Вітчизни в наступаючому році. Патріарх Московський і всієї Русі щорічно ввечері 31 грудня служить особливий , Новорічний молебень. Аналогічні служби відбуваються напередодні свята і в інших храмах.

Встановлення Різдвяного посту відноситься до ранніх століть християнства. З IV століття він згадується в творах отців Церкви , у тому числі Августина Блаженного. Спочатку Різдвяний піст тривав близько тижня. На соборі 1166 при патріархові Константинопольському Луці та візантійському імператорі Мануїлу християнам було покладено тримати піст перед великим святом Різдва Христового сорок днів.