ua en ru

"Рівнегаз": платформа добової балансування ринку газу може забезпечити достовірність обліку спожитого газу

"Рівнегаз": платформа добової балансування ринку газу може забезпечити достовірність обліку спожитого газу Ілюстративне фото (УНІАН)

У тестовому режимі фахівці ПАТ "Рівнегаз" ознайомились з роботою платформи у червні поточного року

Інформаційна платформа добового балансування газу, розроблена Укртрансгазом, не захищає належним чином дані споживачів газу і може піддаватися втручанням ззовні. До того ж розробник не може забезпечити повноту, коректність та достовірність обліку, спожитого на ринку газу. Про це повідомляє прес-служба ПАТ "Рівнегаз".

Фахівці "Рівнегазу" відзначають, що у інформаційної платформи відсутня сертифікація та експертний висновок про криптографічний захист на програмний комплекс. До того ж платформа не передбачає підтвердження файлів електронним цифровим підписом. Відповідна ця інформація може бути скомпрометована і ці зміни неможливо відслідкувати та довести.

"Ми дійсно бачимо, що на нинішній день запустити систему добового балансування газу не є можливим. Потрібен тривалий процес тестування і приведення його до відповідності із законодавством України. Впровадити цей програмний продукт можливо тільки після повноцінного тестового періоду", - каже комерційний директор ПАТ "Рівнегаз" Віктор Осницький

У тестовому режимі фахівці ПАТ "Рівнегаз" ознайомились з роботою інформаційної платформи добового балансування ще у червні поточного року. Після чого на адресу НКРЕКП були направлені листи з переліком проблем і недоліків в роботі інформаційної платформи Укртрансгазу.

У ПАТ "Рівнегаз" є досвід впровадження програмних продуктів для добового балансування, які вже отримали міжнародний сертифікат якості. Цей досвід говорить про те, що налаштування та налагодження повноцінного обміну даними необхідно від трьох до шести місяців. Фахівці нашої компанії готові допомогти спеціалістам Укртрансгазу, щоб процес тестування і запуску платформи для добового балансування звершився успішно.