ua en ru

"Рівнегаз" безкоштовно повірив майже 10 тисяч лічильників газу

За п'ять місяців 2016 року фахівці ПАТ "Рівнегаз" спільно з ДП "Ровностандартметрологии" безкоштовно повірили 9877 лічильників газу у жителів Рівненської області. Про це повідомили в прес-службі ПАТ "Рівнегаз".

"За кошти газової компанії було відремонтовано 1102 лічильника газу. Послуги з планової повірки є безкоштовними для споживача, а терміни повірки визначаються у паспорті заводу-виробника", - йдеться в повідомленні.


Обов'язкова повірка лічильників газу передбачена Законом України "Про метрологію та метрологічну діяльність". Періодичну повірку необхідно проводити кожні 5-8 років для того, щоб облік газу був достовірний. Достовірність обліку газу може забезпечити тільки справний лічильник, який пройшов періодичну повірку.

Згідно з повідомленням прес-служби, у цьому році близько 11% повірених лічильників державний повірник визнав непридатними для подальшого використання із-за невідповідності вимірювальним характеристиками. Всі вони були відремонтовані за кошти ПАТ "Рівнегаз".

Варто відзначити, якщо за результатами перевірки в лічильнику не виявлено ніяких порушень, то прилад вважається справним і повертається споживачу. У разі встановлення факту втручання у роботу лічильника з метою зменшення його показників, абонент буде змушений оплатити вартість зняття-встановлення приладу обліку, його ремонт, вартість експертизи та повірки і відшкодувати збиток, нанесений газопостачальному підприємству.

"За 5 місяців цього року виявлено 15 випадків пошкоджень лічильників газу абонентами з метою зниження показників спожитого газу", - повідомив головний метролог ПАТ "Рівнегаз" Олексій Тарасюта.

При відмові споживача у доступі до лічильника газу для проведення його планової повірки, нарахування оплати за газ здійснюється за нормами споживання, як при відсутності приладу обліку.