ua en ru

В Рівненській обл. копачі бурштину штурмували прикордонників, є поранені

В Рівненській обл. копачі бурштину штурмували прикордонників, є поранені Фото: Співробітники ДПС

В результаті бійок поранені двоє осіб

У Рівненській області сьогодні вночі стався напад селян на пост прикордонників, які відібрали техніку, що використовувалася на незаконних бурштинових промислах. Про це повідомляє прес-служба ГУ МВС України в Рівненській області.

Так, зазначається, що 10 липня міліціонери селища Рокитного на півночі Рівненської області разом з працівниками прикордонної служби проводили заходи з виявлення та припинення незаконного видобутку бурштину в лісовому масиві біля села Кам'яне.

"Були затримані кілька старателів. Також правоохоронці вилучили трактор Т-25, гужовий віз, заводську мотопомпу, пожежні рукави та забірний шланг. Все це було доставлено на найближчий пост відділення прикордонних інспекторів", - йдеться в повідомленні.

Через деякий час біля поста почали збиратися люди, які вимагали звільнення затриманих і повернення їх майна.

"11 липня близько години ночі кількість дебоширів збільшилася до 100 осіб. На неодноразові попередження про виконання законних вимог припинити злочинні діяння нападники не реагували і продовжували заворушення. З застосуванням каміння, металевих прутів, частин забору місцеві жителі зробили спробу захоплення відділення інспекторів прикордонної служби "Кам'яний". В результаті чого виламали ворота, зламали паркан, вибили чотири вікна, пошкодили покриття даху і два службові автомобілі", - повідомляє міліція.

Щоб не допустити захоплення частини і зброї прикордонники вирішили зробити кілька пострілів у повітря з пістолета "Форт".

"Проте жителі ще більш агресивно почали поводитися. На заходи співробітників прикордонної служби зловмисники не реагували і продовжували штурм. Прикордонники провели попереджувальні постріли з АКС-74. В результаті 39-річна мешканка села Кам'яне і 22-річний односельчанин отримали поранення ніг", - додали в прес-службі.

Зазначається також, що поранені були доставлені в центральну районну лікарню, а трьох дебоширів відправили до райвідділу міліції.

За фактом даної події порушено кримінальну справу за частиною 2 статті 240 (порушення правил охорони надр) та частиною 1 статті 294 (масові заворушення) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, в Житомирській області в п'ятницю побили активіста Олександра Ніколайчука, який боровся проти нелегального промислу бурштину.

Відзначимо, українські прикордонники з початку 2015 р. вилучили майже 520 кг контрабандного бурштину.