ua en ru

"Роттердам+" дозволяє відійти від ручного управління цінами на енергоресурси, - АМКУ

"Роттердам+" дозволяє відійти від ручного управління цінами на енергоресурси, - АМКУ Фото: Юрій Терентьєв (РБК-Україна)

Терентьєв вважає, що сам факт появи подібних формул - це благо

Формування цін через індекси (формули "Дюссельдорф+", "Роттердам+") є цивілізованими правилами ціноутворення та дозволяють відійти від практики ручного (адміністративного) управління цінами на енергоресурси. Про це заявив голова Антимонопольного комітету України (АМКУ) Юрій Терентьєв у коментарі ЗМІ.

"Ми чуємо різні твердження, іноді діаметрально протилежні, про те, що таке "Роттердам+". Я думаю, більшість експертів говорить все-таки про те, що сам факт появи подібних формул – це благо. Це відхід від ручного управління. Формули, оскільки вони не беруть точкові значення, а певні значення, усереднені за період, іноді можуть бути вигідні або невигідні основним гравцям ринку. Залежить від того, ринок падає або ринок зростає. Але, принаймні, це вже цивілізовані правила", - зазначив він.

Він підкреслив, що завдяки активному обговоренню формульного ціноутворення можна говорити про більшу відкритість та зрозумілість рішень регулюючих органів.

"Колись взагалі важко було уявити круглий стіл, в якому активно беруть участь 100 людей, які обговорюють ціноутворення НКРЕКП, це було неможливо. Зараз тільки ледачий не знає про те, що таке "Роттердам+". Тому, щонайменше, відкритість і зрозумілість рішень влади з'явилася", - вважає Терентьєв.

Він також зазначив, що будь-який ринок має бути конкурентним, а це означає відсутність адміністративного тиску при ціноутворенні. "Існування будь-яких адміністративних обмежень на конкурентному ринку, як правило, ні до чого доброго не приводить", - зазначив голова АМКУ.

Крім того, Терентьєв повідомив, що сьогодні на енергетичному ринку немає ринкової влади ні у одного із суб'єктів ринку.

"Зараз ми бачимо, що є певна структура ринку. Ринок є регульованим. Тобто, це говорить про те, що умови господарської діяльності, які визначають економічну мотивацію діяльності всіх суб'єктів, що регулюються. Зараз можливість зловживання суб'єктами своїм ринковим положенням обмежена", - зазначив Терентьєв.

Як відомо, в 2016 році Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, затвердила методику розрахунку оптової ціни електроенергії, яка базується на європейському індексі цін на вугілля (формула Роттердам плюс). Ряд експертів вважає, що впровадження формули допомогло уникнути ручного управління цінами, а в умовах дефіциту вугілля в Україні стало найкращим рішенням, щоб уникнути маніпуляцій з цінами на енергоресурси.