ua en ru

Зростання ВВП України в 2012 р. складе 3%, - аналітики

Незважаючи на те, що на тлі негативної динаміки I кв. 2012 р. агентство Fitch знизило прогноз річного зростання ВВП України до 1,6%, аналітики Renaissance Group прогнозують зростання ВВП на рівні 3% за підсумками поточного року.

"Ми зберігаємо наші очікування 3% зростання ВВП в 2012 р., враховуючи більш високі бюджетні витрати і хороший внутрішній попит (МВФ також прогнозує 3% зростання, тоді як прогноз Світового Банку передбачає значення показника в 2,5%). У той же час подальше зниження світових цін на сировинні матеріали може привести до зниження наших прогнозів зростання промислового виробництва і ВВП", - зазначили експерти.

За словами аналітиків, основний ріст зараз обумовлений машинобудуванням та харчовою промисловістю, які з початку року демонструють гідну динаміку.

"Наші прогнози на другий квартал більш райдужні, оскільки істотним чинником зростання ВВП, на наш погляд, залишається внутрішній попит. Реальні зарплати виросли в січні на 14% в річному зіставленні, що призвело до збільшення роздрібних продажів і зростання інших секторів економіки, динаміка яких визначається рівнем споживчого попиту. Парламент України вніс зміни до бюджету, які передбачають збільшення соціальних витрат на 9%. У світлі вищесказаного ми очікуємо, що доходи домогосподарств продовжать рости, надаючи підтримку зростанню ВВП", - прогнозують економісти.

Нагадаємо, як повідомляє Держстат, ВВП України за I квартал 2012 р. виріс на 1,8% в порівнянні з січнем - березнем 2011 р. (у постійних цінах 2007 р.).