ua en ru

Зростання тарифів не пов'язане з новою формулою розрахунку ціни на вугілля, - НКРЕКП

Зростання тарифів не пов'язане з новою формулою розрахунку ціни на вугілля, - НКРЕКП

Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Дмитро Вовк зазначає, що, незважаючи на введення формули ціноутворення "Роттердам плюс", вартість українського вугілля залишилася практично колишньою. Про це Вовк сказав у коментарі журналістам.

"Реальна ціна вугілля в червні була 1237 грн за тонну. У травні вона становила 1233 грн за тонну. Тобто вона фактично не змінилася порівняно з травнем", - пояснив він.


За словами Вовка, введення нової формули ніяк не вплинуло на зростання кінцевої ціни на електроенергію для споживачів. Нещодавнє збільшення оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію регулятор пояснив зниженням вироблення атомних станцій і зростанням тарифів "Енергоатому" і "Укргідроенерго".

Вовк вважає справедливим запровадження формульного ціноутворення за принципом "Роттердам плюс". "Раніше ціна не визначалася, так як не було ніякої формули її розрахунку. З введенням методики вона нарешті зв'язалася зі світовими цінами і на сьогоднішній день вважається, як середня за останні 12 місяців на API-2. Плюс вартість доставки. Чому вартість доставки додається? Тому що в Україні недостатньо вугілля, і його в країну ще треба привезти", - говорить голова комісії.

Єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Йоханнес Хан, будучи у Києві та коментуючи перші 100 днів роботи Кабміну, позитивно оцінив успіхи у впровадженні реформ у сфері енергетики.

"Ми повинні відзначити зараз величезний прогрес у встановленні ринкових цін. Особливо важкими були рішення в енергетичному секторі, але це все в інтересах громадян. Як правило, спочатку це непопулярні заходи, але це повинно підтримуватися соціальними виплатами, які компенсують і допомагають незахищеним верствам суспільства осилити нові тарифи", - зазначив Хан Йоханесс.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, в березні 2016 року НКРЕКП затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію, впровадивши формульний підхід до розрахунків і прив'язати ціну вугілля для ТЕС до ринкового індикатору API 2, на базі якого котируються більше 90 відсотків світових деривативів по вугіллю.