ua en ru

Зростання промвиробництва в Китаї прискорилося в травні до 9,6%

Зростання промислового виробництва в Китаї зросло в травні до 9,6% в річному вираженні з 9,3% в квітні, повідомляє телеканал "Росія 24" з посиланням на Державне статистичне управління КНР.

Однак темпи зростання промвиробництва не досягли середнього прогнозу експертів, опитаних Dow Jones Newswires, - 9,9%, відзначає The Wall Street Journal.

Обсяг виробництва в травні збільшився на 0,89% до показника квітня, у квітні зростання склало 0,35% до показника в березні.

Роздрібні продажі в травні збільшилися на 0,84% до квітневого рівня і на 13,8% до рівня в травні 2011 р. Проте зростання роздрібних продажів у травні сповільнилося порівняно з квітневим показником (1,13% та показником в травні 2011 р. (14,1% у річному вирахуванні).

Інвестиції в основні засоби виробництва в несільськогосподарських районах Китаю збільшилися в січні-травні на 20,1% у річному вираженні. Зростання сповільнилося з 20,2% у січні-квітні, але перевершило прогноз економістів - 20%.

Інфляція в травні склала 3% у річному вираженні проти 3,4% у квітні, що краще прогнозу економістів (3,2%. Оптові ціни виробників в Китаї знижуються вже три місяці підряд, в травні ціни знизилися на 1,4% у річному вирахуванні.

На цьому тижні влада Китаю заявила, що скоротить державні ціни на нафту для стимулювання зростання економіки. Зниження цін на паливо відбувається вже вдруге за місяць, на китайських АЗС подешевшають бензин і дизельне паливо.

Зниження державних нафтових цін призведе до зменшення вартості роздрібних товарів.

За даними Комісії національного розвитку і реформ Китаю, влада знизить ціни на бензин приблизно на 0,43 юаня (0,7 дол.) вже з 9 червня. У Пекіні ціни скоротять більш ніж на 5% до 7,64 юаня (1,21 дол.) за літр бензину.

Зазначимо, багато аналітиків прогнозують уповільнення зростання китайської економіки в 2012 р. до рівня 8%. Однак, сама влада пішла на більш радикальне зниження орієнтира зростання національної економіки - прем'єр-міністр Вень Цзябао раніше оголосив про цифру 7,5%, щоб дати економіці більше простору для уповільнення, коли уряд буде проводити обіцяні економічні і соціальні реформи в очікуванні майбутньої передачі влади.