ua en ru

Російське обладнання радіаційного контролю на кордоні замінять на американське, - ДПС

Російське обладнання радіаційного контролю на кордоні замінять на американське, - ДПС Фото: прикордонники

Обговорюється питання щодо забезпечення американськими комплексами радіаційного контролю уздовж адміністративного кордону з Кримом

Російське обладнання радіаційного контролю на кордоні замінять на системи типу TSA американського виробництва. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Державної прикордонної служби (ДПС) України.

"В рамках реалізації проекту міжнародної технічної допомоги "Запобігання розповсюдженню ядерних та інших радіоактивних матеріалів" Державна прикордонна служба активно проводить модернізацію систем радіаційного контролю на державному кордоні. Крім того, за підтримки Міністерства енергетики США, досягнуто домовленості про заміну в рамках зазначеного проекту російського обладнання радіаційного контролю на системи типу TSA американського виробництва", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, планується провести повну заміну застарілої системи радіаційного контролю на нову систему в пункті пропуску "Іллічівський морський торговельний порт". Також передбачено встановлення нових систем типу TSA ще в 6 пунктах пропуску, два з яких планується завершити до кінця року.

В рамках співпраці між прикордонним відомством України та Міністерством Енергетики США проведена робота з інтенсивної підготовки прикордонників на базі Навчального центру Держприкордонслужби з питань технічного обслуговування та ремонту цих комплексів. Протягом червня-липня 14 прикордонників вже отримали відповідні сертифікати Спільного центру ядерних досліджень Європейської комісії.

Нагадаємо, раніше прикордонники затримали мікроавтобус з комп'ютерами, який прямував в ДНР.