ua en ru

Російський капітал переміщається до британської юрисдикції

Російський капітал знайшов собі новий притулок, перемістившись з проблемного Кіпру в британську юрисдикцію, на яку припали дві третини прямих інвестицій з Росії в першому кварталі, і до Люксембурга.

Російський капітал знайшов собі новий притулок, перемістившись з проблемного Кіпру в британську юрисдикцію, на яку припали дві третини прямих інвестицій з Росії в першому кварталі, і до Люксембурга. Про це повідомляє Reuters.

Прямі інвестиції в країни далекого зарубіжжя з РФ в першому кварталі 2013 року виросли в шість разів до 65,8 млрд дол. з 10,8 млрд дол. роком раніше, повідомив ЦБР за даними платіжного балансу РФ сальдо операцій.

Обсяги прямих інвестицій резидентів РФ на Віргінські острови, Великобританію і Люксембург за квартал показують максимуми з 2007 року, в рази перевищивши загальнорічні суми інвестицій в ці країни.

На Британські Віргінські острови припало 31,7 млрд дол. з цієї суми - в 15 разів більше, ніж в першому кварталі 2012 року, на Великобританію - 11,2 млрд дол. в порівнянні з відтоком в 0,26 млрд дол. роком раніше. У четвертому кварталі 2012 року обсяги інвестицій в ці країни обчислювалися 6,7 млрд дол. і 0,6 млрд дол. відповідно.

В той же час прямі інвестиції на Кіпр, який втратив своє значення перевалочної бази для російського капіталу через боргову кризу і проблеми фінансової системи весною цього року, впали у вісім разів в порівнянні з попереднім кварталом і удвічі в порівнянні з першим кварталом 2012 року. Їх обсяг у першому кварталі склав 2,7 млрд дол.

Ще одним притулком капіталу з РФ став Люксембург з інвестиціями з РФ в обсязі 14 млрд дол. в першому кварталі 2013 року в порівнянні з 258 млн дол. в першому кварталі минулого року і відтоком в 504 млн дол. в четвертому кварталі 2012 року.

Нагадаємо, недавно екс-глава МВФ Домінік Стросс-Кан заявив, що офшорні зони - це ракові пухлини економіки, яким необхідно покласти край.