ua en ru

Російський бізнес хоче зберегти монополію на гральному ринку України, - експерт

Російський бізнес хоче зберегти монополію на гральному ринку України за будь-яку ціну. Про це повідомила генеральний директор громадської організації "Всеукраїнський союз розвитку букмекерства" Ірина Сергієнко, коментуючи неприйняття Верховною Радою України трьох законопроектів про легалізацію грального бізнесу.

"У нас є інформація, що з їх боку ведеться "підривна робота" по відношенню до економіки країни", - підкреслила Сергієнко.

У той же час, за її словами, українські учасники ринку хочуть працювати легально.

"Ми хочемо припинити годувати чиновників і ліквідувати корупцію на цьому ринку. Ми хочемо, щоб у наших людей збереглися робочі місця, а також створити нові", - зазначила Сергієнко.

За її оцінкою вже в наступному році тільки від легалізації букмекерської діяльності український бюджет може отримати понад 1 млрд грн податкових надходжень.

"Якщо ці законопроекти будуть прийняті в рамках бюджетного процесу, то ці гроші підуть вже в січні. Якщо ж вони не будуть прийняті, то десятки тисяч людей, зайнятих в гральному бізнесі, залишаться без роботи, і вони прийдуть під Верховну Раду просити милостиню, тому що інших варіантів у них немає", - впевнена Сергієнко.

Він звернула увагу, що в більшості країн Європи гральний бізнес легалізований і є одним з наріжних каменів реальної економіки, а більшість українських депутатів, які декларують свою проєвропейськість, відмовляються зробити це в Україні.

"Нам незрозуміло, чому народним депутатам не потрібні наші гроші, чому вони не хочуть за рахунок власного ресурсу країни піднімати нашу економіку. Зараз ми можемо за рахунок національних компаній отримати додатковий дохід, але чомусь він нам не потрібен. Тоді чому народні депутати говорять про те, що вони не знають, де знайти гроші на військових, на дітей Охматдиту і т. д.? Нехай вони чесно скажуть, що не хочуть нічого шукати, а зібралися там зовсім з іншою метою", - підкреслила Сергієнко.

Як повідомлялося, 23 грудня внесені урядом три законопроекти щодо легалізації в Україні грального бізнесу так і не були включені до порядку денного Верховної Ради. За відповідне рішення проголосували лише 188 народних депутатів. Раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк і глава Мінфіну Наталія Яресько заявляли про необхідність "вивести з тіні" гральний бізнес в України. За їх словами, в результаті легалізації грального бізнесу державний бюджет України отримає додаткові 2 млрд грн податкових надходжень.