ua en ru

Російські цивільні громадяни доставлені з Сирії на військову базу в РФ - Reuters

Російські цивільні громадяни доставлені з Сирії на військову базу в РФ - Reuters Фото: військова база РФ у Молкіно (mil.ru)

Кремль заперечує наявність цивільних осіб у складі російських військових місій в Сирії

Три групи громадян Російської Федерації (РФ), які, за словами Кремля є мирними жителями і самостійно вирішили воювати в Сирії поза межами офіційних військових місій, були нещодавно доставлені на військову базу Росії їз Дамаску. Про це повідомляє Reuters.

За даними видання, нібито мирні жителі були доставлені з Сирії прямо до бази міністерства оборони в Молкіно. Згідно з інформацією на сайті Кремля, Молкіно на південному заході Росії - це місцева 10 бригада спецпризначенців.

"Це дає рідкісні свідоцтва прихованої російської військової місії в Сирії", - йдеться в повідомленні Reuters.

Ці групи осіб можуть стояти за повітряними ударами в Сирії і підготовкою сирійських військ.

Російські цивільні громадяни доставлені з Сирії на військову базу в РФ - Reuters

Фото: один з автобусів, який з Сирії привіз цивільних на військову базу в РФ (www.reuters.com)

Журналісти дізналися, що більше 2000 російських контрактників воюють в Сирії на боці військ президента країни Башара Асада. Відомо, що контрактники перевозяться сирійської авіакомпанією Cham Wings. Репортери Reuters побачили чартерний рейс цієї авіакомпанії з Дамаска в цивільний аеропорт у Ростові-на-Дону 17 квітня 2018 року. Репортери спостерігали, як групи чоловіків залишають термінал через вихід, відокремлений від звичайних пасажирів.

Чоловіки сіли на три автобуси, які доставили їх в район, що в основному використовується персоналом аеропорту. У багажнику були доставлені численні негабаритні сумки, а чоловіки, одягнені в цивільний одяг, вийшли з автобусів, завантажили сумки і повернулися. Всі три автобуси дістались села Молкіно незадовго до півночі.

Репортери зв'язалися з власниками деяких автобусів. Вони сказали, що здають свої автобуси, але не сказали кому. Один з водіїв сказав, що поїздка в Молкино могла бути екскурсією.

Один з автобусів, білий Неоплан з логотипом туристичної компанії був імпортований в Росію в 2007 році і спочатку зареєстрований в місті Печори. Дмитро Уткін, ідентифікований трьома джерелами в якості лідера контрактників, раніше командував підрозділом спеціальних сил в Печорах.

Нагадаємо, західні країни знайшли рішення, як можна обійти право вето Російської Федерації у Раді безпеки ООН у розгляді питання про застосування хімічної зброї в Сирії. Про це пише The Guardian. Так, вони використовувати резолюцію Генеральної асамблеї ООН, прийняту в 1950 році. Резолюція під назвою "Єдність заради миру" дозволяє дев'яти з 15 членів Ради безпеки ООН обійти вето Росії і передати питання на голосування Генеральної асамблеї.