ua en ru

Російські хакери злили доповідь про допінг у США

Російські хакери злили доповідь про допінг у США Фото: хакерська група Fancy Bears

Йдеться про можливе застосування допінгу відомими американськими і британськими бігунами

Американське антидопінгове агентство USADA визнало витік доповіді про можливе застосування допінгу відомими бігунами з США. Про це передає ВВС.

Зокрема USADA в офіційній заяві підтвердило, що готувало доповідь щодо лікування спортсменів, пов'язаних із проектом Nike Oregon. Документ стосувався, зокрема, фізіотерапевта проекту.

"Як з'ясувалося, афільована з російською владою група хакерів Fancy Bears "злила" чернетку цієї доповіді газеті Sunday Times", - заявило USADA.

USADA наголошує, що розслідування справи триває, і ні влада штату, ні сама агенція поки не винесли рішення щодо неї. Йдеться про доповідь, датовану березнем 2016 року. У документі стверджується, що наставник американських і британських бігунів Альберто Салазар серйозно порушив антидопінгове законодавство.

Зазначено, що головний тренер проекту Nike Oregon Салазар разом із доктором Джеффрі Брауном буцімто ризикував здоров'ям своїх підопічних, даючи їм потенційно небезпечні ліки без достатніх медичних підстав. Як твердять, тренер прагнув підвищити рівень тестостерону і прискорити відновлення спортсменів.

Крім того, він міг давати своїм спортсменам легальний препарат L-карнітин у надмірних кількостях. У доповіді сказано, що це "майже напевно" було би порушенням антидопінгового законодавства.

Серед тих, хто зазнав такого медичного супроводу, за даними Sunday Times, був чотириразовий олімпійський чемпіон британець Мо Фара.

Якщо вірити опублікованим документом, ще в березні 2016 року USADA розслідувало випадок, коли цьому атлету ввели неприпустимо велику дозу L-карнітину.

Салазар, як пише Sunday Times, ділився результатами дослідів зі знаменитим велосипедистом Ленсом Армстронгом, якого пізніше спіймали на допінгу.

Із доповіді випливає, що розслідування ускладнювалося тим, що Салазар і деякі спортсмени "відмовлялися дати USADA доступ до своїх медичних карт".

Нові дані Салазар і Фара поки не коментували.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що лише один російський легкоатлет повернув Міжнародному олімпійському комітету олімпійську медаль після перевірки допінг-проб.