ua en ru

Російська компанія ЯМЗ припинила поставки моторів для української військової техніки

Російська компанія ЯМЗ припинила поставки моторів для української військової техніки Ярославський моторний завод

Ярославський моторний завод (ЯМЗ, ВАТ "Автодизель", входить у групу " ГАЗ " Олега Дерипаски) припинив постачання своєї продукції в Україну. Про це виданню "Известия" повідомили в прес-службі російської автомобільної компанії.

Відсутність двигунів ЯМЗ, запчастин і паливної апаратури до них може викликати проблеми у різних компаній України. Найбільшими споживачами двигунів ЯМЗ є Харківський тракторний завод (основний виробник сільськогосподарських тракторів і спецтехніки в країні) та підприємство з випуску вантажної техніки "АвтоКрАЗ" (випускає вантажівки і військову техніку на їх основі). Тим не менш, є ознаки того, що двигуни раніше поставляються в Україну без відома виробника.

"Поставки продукції Ярославського моторного заводу КрАЗ були припинені у другій половині 2014 року. У ЯМЗ також немає контрактів з іншими українськими автовиробниками. Постачання двигунів на Україну не ведуться", - повідомив представник прес-служби групи ГАЗ, відмовившись вказати конкретніше момент припинення поставок та причини такого рішення.

Ярославські мотори використовувалися, зокрема, для військової продукції тракторного заводу: самохідної гаубиці 2С1 "Гвоздика" і багатоцільового легкоброньованого транспортера (тягача) МТ-ЛБ. "АвтоКрАЗ" встановлював в якості базових російські мотори на всю продукцію, в тому числі на військові автомобілі КрАЗ-6322РА "Бастіон" (система реактивної системи залпового вогню, аналог радянської/російської системи "Ураган") і бронемашини "Шрек", які нещодавно надійшли на озброєння Національної гвардії України.

Інформацію про те, що двигуни ЯМЗ потрапляють в обхід рішення виробника в Україну, "Известиям" підтвердили в українському дилерському співтоваристві.

"Зараз довго розглядається митний питання імпорту - близько місяця. А взагалі якщо є час почекати, то партію двигунів завезти можна", - сказав представник однієї з компаній, що торгують моторами на Україні.

Нагадаємо, як заявили в "Укроборонпромі", Україна замінила третину імпорту російських комплектуючих своєю продукцією.