ua en ru

Росія повертається до схеми нафтового толінгу

В уряді продовжується розробка заходів проти дефіциту нафтопродуктів у Росії. Толінгова схема, при якій нафта для вітчизняного ринку перероблятиметься на іноземних НПЗ, зараз розглядається як найбільш прийнятна. Проте в експертів є великі сумніви в тому, що застосування цієї схеми можливе в Росії і вона допоможе вирішити проблеми. Про це пише РБК daily.

В уряді проходить обговорення введення в країні толінгових схем при переробці російської нафти за кордоном, розповів журналістам заступник голови Федеральної антимонопольної служби (ФАС) Павло Субботін. Толінговая схема передбачає безмитний експорт нафти для російських компаній при умові, що вироблені з цієї сировини нафтопродукти будуть поставлені назад на вітчизняний ринок. Ідея введення в Росії толінгової схеми розглядається на рівні уряду "на стадії узгодження позицій і визначення основних векторів", цитує Субботіна РБК. Прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков від коментарів відмовився.

Причиною паливної кризи стала заборона на виробництво і продаж бензину Аі-95 стандарту Євро-2, введений урядом з січня. Як відомо, російські НПЗ опинилися неготовими оперативно перейти до виробництва бензину стандарту Євро-3, оскільки їхні потужності на повну силу були задіяні у виробництві нафтопродуктів стандарту Євро-2.

Акциз на Євро-2, до цього сильно підвищений урядом, буде не більше акцизу на Євро-3, а дозвіл на реалізацію бензину застарілого стандарту буде продовжено до середини 2012 року, повідомив Субботін. Правда, він підкреслив, що ці послаблення торкнуться тільки 12 нафтових компаній, які спільно з ФАС, Ростехнаглядом і Росстандартом уклали на початку липня угоди, спрямовані на стабілізацію ситуації на ринку нафтопродуктів.