ua en ru

Росія, Україна і Казахстан повернулися до обговорення створення експортного зернового пулу

Росія, Україна і Казахстан знову повернулися до обговорення необхідності створення зернового пулу експортного. Дане питання обговорювалося в рамках виставки "Зелений тиждень" у Берліні на зустрічі прем'єр-міністрів і міністрів сільського господарства Росії, України, Казахстану та Німеччини, передає РБК.
Відзначимо, що вперше ідея створення такого зернового пулу була озвучена в червні 2009 р. в рамках Всесвітнього зернового форуму в Петербурзі. Однак згодом на тлі ряду політичних питань, а також економічної кризи та посухи в Росії в 2010 р. таке рішення постійно відкладалося. У рамках зустрічі представник Мінсільгоспу трьох країн міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк зазначив, що ризиків для Казахстану залежатиме від України і Росії, навіть якщо цей пул буде оформлений, немає. "Якщо логістика для Казахстану набагато вигідніше через Росію і Україну на причорноморські порти, то чому б цей торговий канал не використовувати. Росії, України і Казахстану доцільно здешевити логістику, створивши зерновий пул", - підкреслив М.Присяжнюк, зазначивши, що це дозволить поставляти дешеве зерно на світовий ринок. Він зазначив, що в економіці України є певні нюанси, пов'язані з тим, що країна є членом СОТ з 2008 р. Це, на його думку, буде накладати певний відбиток на участь України в зерновому пулі. "Є певні питання, які нас не цілком влаштовують і пов'язані з протоколом СОТ. Але ми з ними працюємо і вимоги СОТ виконуємо", - підкреслив М.Присяжнюк. Він також зазначив, що приєднання України до Митного союзу не розглядається в силу участі країни в СОТ.
У свою чергу заступник міністра сільського господарства РФ Олександр Петриков заявив, що Росія зберігає завдання відновлення експортного потенціалу щодо постачання зерна. Він додав, що тільки "жорстока" засуха змусила РФ ввести ембарго на зовнішні поставки зерна (діяло з 15 серпня по 31 грудня 2010 р.), і запевнив, що це була екстраординарна захід, хоча застосування цього інструменту в таких обставини не заборонено правилами СОТ , вступити в яку має намір Росія. О.Петриков підкреслив, що РФ виконала всі свої державні зобов'язання і зобов'язання з гуманітарних поставок зерна.
Тим часом міністр сільського господарства, продовольства і захисту прав споживачів Німеччини Ільзе Айгнер висловила думку, що заборона на експорт зерна з РФ не цілком була мотивована об'єктивною ситуацією, і, як наслідок, ціни на світовому ринку зерна дуже швидко підскочили. При цьому особливу заклопотаність викликала спекуляція на ринку.
Щодо можливості участі Білорусії у поставках зерна на світовий ринок і відповідно участі цієї країни в даному регіональному форумі представники аграрного відомства Німеччини повідомили, що неможливість участі міністра аграрної політики Білорусії викликана "проблемами з координацією".