ua en ru

Росія, Туреччина і Іран планують розділити Сирію на зони впливу, - Reuters

Росія, Туреччина і Іран планують розділити Сирію на зони впливу, - Reuters Фото: Володимир Путін і Башар Асад

Башар Асад може залишитися президентом Сирії ще кілька років

В ході переговорів між Росією, Туреччиною та Іраном було вирішено, що Сирію розділять на неофіційні зони впливу, а Башар аль-Асад залишиться президентом принаймні ще кілька років. Про це повідомляє Reuters.

Така домовленість дозволила б створити автономію регіонів в рамках федеральної структури, контрольованої урядом Асада. Стверджують джерела, ознайомлені з думкою Росії.

"Там було рух у бік компромісу", - сказав Андрій Кортунов, генеральний директор Російської ради з міжнародних справ. "Прийняття остаточного рішення буде важким, але позиції змістилися", - додав він.

Вплив Асада буде зменшена згідно з угодою між цими трьома країнами. Росія і Туреччина підтримають Асада на посаді до наступних президентських виборів, тоді він зможе піти на користь більш компромісного кандидата.

Іран поки не прийняв твердого рішення по Сирії, говорять джерела. Але в будь-якому випадку, Асад піде з чіткими гарантіями безпеки для нього і його сім'ї.

Сторони переговорів також обговорювали кандидатури потенційних наступників Асада, проте публічно їх не називають.

Ніхто не думає, що широкий мирний договір по Сирії буде досягнутий легко, особливо після багатьох невдалих спроб врегулювання конфлікту. Але абсолютно ясно, що президент Росії Володимир Путін хоче грати провідну роль в переговорах, консультуючись у першу чергу з Туреччиною та Іраном. Успіх у цьому питанні підвищив би вплив Росії в регіоні.

"Це може бути дуже великий виграш для них, якщо вони покажуть, що здатні змінювати світ", сказав сер Тоні Брентон, колишній посол Великобританії в Москві. "Ми всі звикли, що Сполучені Штати роблять подібні речі і забули, що Росія грала на тому ж рівні", - додав він.

Однак, неназваний американський чиновник у Вашингтоні критикує позицію Росії: "Таким чином, ця країна, що має розмір економіки схожий з Іспанією, діє, ніби вони знають що роблять".

Нагадаємо, на сході Сирії від авіаударів загинули 22 мирних жителя, в їх числі 10 дітей.