ua en ru

Росія стала першою за кількістю громадян, які долучилися до ІДІЛ, - дослідження

Росія стала першою за кількістю громадян, які долучилися до ІДІЛ, - дослідження Фото: РФ стала першою за кількістю громадян, які долучилися до ІГ (РБК-Україна)

За даними експертів, на даний час на стороні джихадистів воюють майже 3,5 тисячі росіян

Російська Федерація стала першою країною за кількістю громадян, які долучилися до терористичного угруповання "Ісламська держава" в Сирії і Іраку. Про це свідчить дослідження Beyond the Caliphate, підготовлене американською консалтинговою групою Soufan Center.

Так, за даними експертів, на даний час на стороні джихадистів воюють майже 3,5 тисячі росіян. На другому місці - Саудівська Аравія, за нею йде Йорданія. Також до ІД приєдналася велика кількість громадян Тунісу та Франції.

Відзначається, що останнім часом приплив іноземних найманців у ряди ісламістів майже припинився, але існує небезпека, що деякі з них повернуться на батьківщину і почнуть здійснювати теракти. У дослідженні зазначено, що в Росію повернулися 400 осіб, що воювали за ісламістів, у Саудівську Аравію - 760, а до Франції - близько 270.

Останній раз консалтингова група Soufan Center публікувала подібну доповідь у 2015 році. Тоді лідером за кількістю воюючих за ісламістів у Сирії та Іраку був названий Туніс.

Нагадаємо, американська аналітична група Soufan Center повідомила, що після низки поразок терористичної організації "Ісламська держава" (ІДІЛ) у Сирії та Іраку в 33 рідні країни повернулися не менше 5600 іноземців, які воювали на боці бойовиків.