ua en ru

Росія вважає сусідні країни своєю власністю, - Президент Грузії

Росія вважає сусідні країни своєю власністю, - Президент Грузії Фото: Георгій Маргвелашвілі

Політика РФ щодо сусідів заважає ослаблення напруженості в Європі, впевнений Маргвелашвілі

Президент Грузії Георгій Маргвелашвілі вважає, що політика Російської Федерації стосовно своїх сусідів заважає ослаблення напруженості в Європі і створює більше складностей для самої Росії. Про це Маргвелашвілі заявив, виступаючи на сесії "Зона коливання: стратегія сусідства Європи" в рамках форуму GLOBSEC в Братиславі, передає "Грузія Online".

"Російські політики посилають дуже чіткий сигнал: в основному, мова йде про ставлення Росії до сусідніх країн. Вона розглядає їх як свою "територіальну власність", де має право на жорсткі дії шляхом використання військової сили і здійснює реагування на будь-яку напруженість в цих країнах, що не тільки не перешкоджає вирішенню питання, але створює більше проблем і загроз майбутнього регіону; більш того, приносить труднощі і самої Росії", - заявив Маргвелашвілі.

За його словами, ніхто не знає, де виникнуть проблеми в майбутньому, але ми маємо оголошений ареал потенційних небезпек".

"Ми знаємо про російську політику, яка говорить про "зону привілейованих інтересів" і заявляє, що на цих територіях, у неї є право першої здійснити реагування і бути ефективною і дієвою; коли ми розглядаємо дане простір "привілейованих інтересів", то розуміємо, що це половина євразійського континенту - сусіди Росії. Існуючі досі приклади показують, що, якщо є якась проблема, складність, нестабільність, спровокована зсередини або ззовні, то Росія реагує першою; так що, коли ми говоримо про прогнозах, в разі деякої напруженості в будь-якій сусідній з Росією країні, вже можна думати, що це переросте у велику проблему", - підкреслив Президент Грузії.

Нагадаємо, раніше Маргвелашвілі підтримав посилення санкції проти Росії.