ua en ru

Росія продовжує блокувати процес обміну росіян на українських політв’язнів

Росія продовжує блокувати процес обміну росіян на українських політв’язнів Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Україна досі не отримала відповіді від РФ щодо можливості обміну росіян на українських політв’язнів

Україна досі не отримала відповіді від РФ щодо можливості обміну росіян на українських політв’язнів. Про це сьогодні повідомила перший заступник голови Верховної ради України, представник України в робочій підгрупі з гуманітарних питань ТКГ Ірина Геращенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"На сьогоднішній день у нас немає жодної позитивної інформації чи жодного позитивного сигналу щодо готовності Москви, Російської Федерації, від якої залежить звільнення політв’язнів Кремля, які утримуються Російською Федерацією у тюрмах як окупованого Криму, так і на окупованому Донбасі... Немає у нас жодного позитивного сигналу на готовність розблокувати цей процес", - сказала вона.

Геращенко зазначила, що пройшло вже півроку від моменту, коли Україна запропонувала Росії здійснити обмін російських в’язнів на українців, утримуваних Кремлем у в’язницях.

"Україна досі не отримала жодної відповіді на офіційну пропозицію, яку Україна зробила півроку тому - передати Росії увесь її криміналітет, який був засуджений в Україні за тероризм, шпигунство, участь в незаконних збройних формуваннях в обмін на українців, незаконно утримуваних в Російській Федерації", - додала Геращенко.

Нагадаємо, засуджений на 20 років ув'язнення у справі "кримських терористів" режисер Сенцов 14 травня 2018 року оголосив безстрокове голодування - він вимагав звільнення всіх українських політв'язнів в Росії.

5 жовтня у Росії заявили, що Сенцов припинив голодування.