ua en ru

Росія визнає суверенітет України, але з Кримом по-іншому вчинити не могла, - Путін

Росія визнає суверенітет України, але з Кримом по-іншому вчинити не могла. Про це заявив Президент Росії Володимир Путін в інтерв'ю французьким ЗМІ, йдеться в повідомленні прес-служби Кремля.

Росія визнає суверенітет України, але з Кримом по-іншому вчинити не могла. Про це заявив Президент Росії Володимир Путін в інтерв'ю французьким ЗМІ, йдеться в повідомленні прес-служби Кремля.

"Ми визнаємо і суверенітет, і, більше того, ми б, навпаки, дуже б хотіли, щоб Україна і відчувала себе суверенною державою. Адже входження в будь-які військові блоки, будь-які такі жорсткі інтеграційні об'єднання означає втрату певної міри суверенітету. Але якщо країна вибирає такий шлях і хоче втратити частину свого суверенітету - її справа. Але коли ми говоримо про Україну і військові блоки, то, звичайно, нас це не може не турбувати, тому що в цьому випадку, якщо, скажімо, Україна приєднується до НАТО, військова інфраструктура впритул підходить до російських кордонів, і ми не можемо бути до цього байдужі", - сказав Путін.

Крім того, він зазначив, що "це омана, що російські війська анексували Крим, російські війська нічого не анексували".

"Російські війська знаходилися в Криму відповідно з міжнародним договором про наявність там російської військової бази. І російські війська дійсно допомогли жителям Криму провести референдум про свою незалежність і бажання приєднатися до Російської Федерації. І ніхто не має права відмовити цим людям у тому, щоб вони реалізували право, передбачене статтею першої Статуту Організації Об'єднаних Націй, - право націй на самовизначення", - зазначив Путін.

Путін також підкреслив, що "Крим у відповідності з волевиявленням людей, які живуть на цій території, є частиною Російської Федерації, суб'єктом Росії".

"Я хочу, щоб було зовсім зрозуміло і зовсім відверто. Ми вели діалог з нашими партнерами - і з європейцями, і з американцями, повторюю ще раз, виключно дипломатичними, мирними засобами. Нам відповіли на ці наші спроби вести діалог таким способом і домовитися про прийнятні рішення підтримкою антиконституційного державного перевороту на Україні, і далі у нас не було ніяких гарантій в тому, що Україна завтра не стане частиною Північноатлантичного військового блоку. В цих умовах дозволити, щоб російська історична територія з переважним етнічним росіянам населенням пішла ось туди, в якийсь міжнародний військовий альянс, притому, що самі жителі Криму хочуть бути частиною Росії, - вибачте мене, по-іншому ми просто вчинити не могли", - сказав Путін.