ua en ru

Росія брала безпосередню участь в справі Гонгадзе, - експерт

Росія брала безпосередню участь в справі Гонгадзе, - експерт Журналіст Георгій Гонгадзе

В сьогоднішніх умовах знайти істину в питанні вбивства журналіста Геогрія Гонгадзе практично не представляється можливим. Такої думки дотримується політичний експерт Анатолій Луценко.

"З 1998 року я працював в Адміністрації Леоніда Кучми. Я особисто був знайомий з Георгієм. Зараз знайти правду у вбивстві Гонгадзе досить важко, тому що справа неодноразово закривалася, а через деякий час знову відновлювалася. Вбивство журналіста, багато в чому, політизоване, плюс - в ньому замішані розвідувальні служби. Зараз важко зрозуміти, де істина - хто конкретно виступив у ролі замовника", - зазначає Луценко.

Політолог вважає, що пошуки істини в справі Гонгадзе надзвичайно ускладнені тим фактом, що багатьох безпосередніх учасників процесу, а також керівників правоохоронних органів того часу, сьогодні немає в живих.

"З виконавцями в деякій мірі ситуація зрозуміла. Окремих людей, які щось знали або могли бути якось пов'язані з вбивством Гонгадзе - вже немає в живих (як серед виконавців, так і серед координаторів)", - нагадав експерт.

Луценко вважає, що серйозним чином пролити світло на історію з убивством Георгія Гонгадзе міг колишній міністр внутрішніх справ України Юрій Кравченко, однак він покінчив життя самогубством або був убитий.

Експерт також вважає за необхідне, щоб правоохоронні органи провели всебічне розслідування діяльності Миколи Мельниченка. На думку експерта, це може допомогти відповісти на багато питань у справі Гонгадзе.

"Правоохоронні органи досі серйозно не взялися за майора Мельниченка. Ймовірно тому, що його діяльність патронировалась російськими спецслужбами. До того ж, вони, під час президентства Януковича, вочевидь, керували СБУ і контррозвідкою. Хто ж тоді заарештував би Мельниченка?", - задається питанням Луценко.

Політичний експерт також вважає, що Росія брала безпосередню участь в справі Гонгадзе.

Луценко нагадав: "Під час президентства Кучми проводилася Натовська прозахідна політика, зокрема - Володимиром Горбуліним, і, думаю, якби не вбивство Гонгадзе, то Україна давно б стала країною-членом НАТО. Леонід Кучма, будучи Президентом, мав достатньо важелів впливу на парламент, і саме екс-Президент серйозно вплинув на ухвалення Закону "Про Раду національної безпеки і оборони України", в якому чітко сказано, що серед наших пріоритетів - євроатлантична інтеграція".

Політолог зазначив, що одним з результатів "касетного скандалу" стала поява Віктора Медведчука на посаді глави Адміністрації Президента: "Після "касетного скандалу" і всіх негативних наслідків стався якийсь розворот у бік РФ, особливо в останній рік президентства Кучми. Леонід Данилович, мабуть, розумів, що у главі його Адміністрації перебував агент впливу".

Луценко заявляє, що вбивство Гонгадзе було організованою спецоперацією, активну участь у якій брали зовнішні сили.

Вбивство Гонгадзе було організовано. Допускаю, що в українських спецслужб не було можливості або готовність протистояти цій серйозній операції ззовні. Цілком можливо, що вбивство було зроблено під "плівки", тому що вони як раз і послужили одним з інструментів реалізації всього ланцюжка операції. Не виключено, що вбивство скоїли вже після отримання "плівок", - вважає експерт.

Нагадаємо, сьогодні Апеляційний суд Києва продовжив розгляд апеляції екс-керівника департаменту спостереження міністерства внутрішніх справ Олексія Пукача, засудженого до довічного ув'язнення за вбивство українського журналіста Георгія Гонгадзе.