ua en ru

Росія пригрозила вийти з Ради Європи через ЄСПЛ

Росія пригрозила вийти з Ради Європи через ЄСПЛ Фото: Червона площа (kr-(pixabay.com-joneybrain)

РФ може припинити співробітництво з судом

Російська Федерація заявила, що може денонсувати Європейську конвенцію з прав людини і припинити співпрацю з ЄСПЛ. Про це повідомляють російські ЗМІ.

Російські власті вважають, що Європейський суд з прав людини приймає "політизовані" рішення при розгляді скарг РФ, а також ігнорує аргументи російської сторони.

"Суд відмовляється враховувати особливості російської правової системи і норми міжнародного права і часто вдається до практики "подвійних стандартів", - заявили в РФ.

Крім того, Росія заявляє про нібито нелегітимність суддів ЄСПЛ, оскільки вони обираються без участі представників РФ з-за позбавлення права голосу держави.

Російську делегацію позбавили права голосу в ПАРЄ у 2014 році з-за позиції по Криму. З тих пір Росія не направляє документи для акредитації на сесії асамблеї, а з кінця червня минулого року припинила виплати внесків до бюджету Ради Європи до відновлення повноважень делегації.

Нагадаємо, в грудні минулого року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) стягнув з Росії 46 тис. євро за загибель чоловіка після тортур у Тукаевском РВВС в Татарстані в 2002 році.