ua en ru

Росія причетна до кібератак на енергомережі Ірландії і Британії, - The Times

Росія причетна до кібератак на енергомережі Ірландії і Британії, - The Times Фото: кібератака (Pixabey)

Ірландію використовують як полігон для кібервійни команди російської розвідки

Російська Федерація (РФ) причетна до кібератак на енергомережі Ірландії і Великобританії. Про це повідомляє The Times, посилаючись на інформацію аналітиків систем безпеки.

"Хакери, підтримувані урядом РФ, атакували енергетичні мережі, щоб проникнути в систему управління національною мережею в деяких частинах Великобританії", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією аналітиків, хакери націлилися на енергетичний сектор Республіки Ірландія і мають намір впровадити в неї системи управління. Це також дало б їм можливість вибивати частини мережі в Північній Ірландії.

Так, в червні пов'язана з розвідкою РФ група хакерів атакувала комп'ютерні системи Ради електропостачання Ірландії. Зловмисники посилали співробітникам відомства, що має доступ до систем контролю над енергосистемами, електронні листи з шкідливими програмами, приклади яких є в розпорядженні видання.

В даний момент свідчень порушень в роботі енергомереж немає, проте хакери могли вкрасти дані і паролі доступу до систем безпеки британської енергетики. В даний момент, над цією проблемою працює Ірландський національний центр кібербезпеки.

На думку експертів, Ірландію використовують як полігон для кібервійни команди розвідки РФ і, можливо, "однією з кількох країн Євросоюзу".

Наголошується, що минулого тижня офіційні особи США підтвердили, що російські хакери проникли в американські ядерні та інші енергетичні компанії. Проти ірландських комп'ютерних систем застосували тактику, аналогічну атаці в США.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що хакери, які імовірно підтримуються Росією, протягом двох років здійснили кілька кібератак на енергетичні мережі країн Балтії.