ua en ru

Росія може надати Україні знижку на газ, але з умовою, - Новак

Росія може надати Україні знижку на газ, але з умовою, - Новак Олександр Новак

Росія може знизити на газ для України але з умовою, що Київ повинен сплатити рахунки за газ, поставлений на Донбас. Про це заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак, передає Reuters.

Новак заявив, що, незважаючи на те, що знижка у розмірі 100 дол. за 1000 куб. м газу закінчується 31 березня, Росія відкрита для поступок.

За його словами, якщо ціна на газ становить 330 дол. або більше за 1000 кубометрів у другому кварталі, тоді максимальна знижка для Києва може скласти 100 дол. Якщо ціна буде нижчою, то знижка буде не більше 30% вартості. Ціна за другий квартал може бути в діапазоні 350-360 дол. без знижки.

"Для цього Києву доведеться погасити свої векселя для поставок на Донбас", - заявив Новак.

Він зазначив, газ на тимчасово окуповані території Донецької і Луганської областей постачається за тією ж ціною, що "Нафтогаз" платить за постачання на решту території України.

"Газпром" не буде працювати безкоштовно. Рахунки, рахунки-фактури готуються ...Але немає ясності щодо того, яким чином борги за постачання на схід України будуть врегульовані. Може бути, через Арбітражний суд, може бути, через переговори", - додав Новак.

Нагадаємо, газові переговори між Україною, РФ і ЄС по газу можуть пройти 20 березня.