ua en ru

Росія пропонує ООН вважати держпереворот приводом для ізоляції країни

Росія пропонує ООН вважати держпереворот приводом для ізоляції країни Фото: Сергій Лавров

Глава МЗС РФ Лавров вважає, що така ініціатива має шанс на успіх

Росія пропонує ООН прийняти декларацію, яка приводила б до ізоляції країни, де стався державний переворот. Про це в інтерв'ю венесуельському телебаченню заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, передають "РИА Новости".

Лавров вважає, що в світі необхідно закріпити принцип, який діє в Африці і Латинській Америці. Згідно йому країни, в яких перехід влади здійснено не конституційним шляхом, а за допомогою державного перевороту, перестають бути нормальними членами міжнародного співтовариства.

"Враховуючи, що спроби таких вільних трактувань принципу невтручання проявляються з регулярною періодичністю, в тому числі і в контексті сирійського кризи, ми хочемо обговорити з усіма країнами-членами можливість прийняття декларації, яка чітко підтвердила б принцип невтручання у внутрішні справи держави", - сказав глава МЗС РФ.

При цьому, за словами Лаврова, така ініціатива має шанс на успіх. "Ця ідея користується досить широкою підтримкою, але, зрозуміло, є і опір з боку тих, хто вважає себе вправі не обов'язково дотримуватись своїх зобов'язань за Статутом Всесвітньої організації", - зазначив міністр.

Нагадаємо, в червні депутат Держдуми Микола Ковальов заявив, що Росія запропонує Парламентської асамблеї ОБСЄ проект резолюції про створення механізмів попередження державних переворотів у країнах-учасницях.