ua en ru

Росія втратила 1 млрд доларів через борг Венесуели, - Reuters

Росія втратила 1 млрд доларів через борг Венесуели, - Reuters Фото: Володимир Путін (putin.kremlin.ru)

Борг Венесуели перед союзниками, включаючи Росію і Китай, прискорено зростав протягом декількох років

Рахункова палата Російської Федерації знизила прогнозовані доходи федерального бюджету майже на 1 мільярд доларів, таким чином відзначивши очікування, що Венесуела не зможе вчасно провести виплати за двосторонніми кредитами. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на відповідний документ.

Зокрема, зазначається, що борг Венесуели перед союзниками, включаючи Росію і Китай, прискорено зростав протягом декількох років, проте тепер країна-член ОПЕК зіткнулася з труднощами в здійсненні виплат кредиторам, включаючи власників облігацій на Уолл-стріт, на тлі колапсу економіки.

Так, у висновку Рахункової Палати на проект поправок до бюджету на 2017-2019 роки йдеться, що Венесуела не виконала умови міжурядового протоколу від вересня 2016 року до угоди про надання Росією кредиту Каракасу в грудні 2011 року.

При цьому, відповідно до опублікованого раніше протоколу минулого року, на вересень цього року борг Венесуели до Росії становив 2,84 мільярда, включаючи прострочені платежі по кредитах і відсотки. Деталі й наслідки непогашення цих кредитів в термін поки не ясні.

Нагадаємо, у Венесуелі на озброєнні перебуває 5 тисяч одиниць переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК) російського виробництва, що є найбільшим запасом в Латинській Америці.