ua en ru

Росія підписала з Китаєм контракт на поставку зенітно-ракетних систем "Тріумф"

Росія підписала з Китаєм контракт на поставку зенітно-ракетних систем "Тріумф"

Росія підписала з Китаєм контракт на поставку зенітно-ракетних систем великої дальності С-400 "Тріумф". Про це газеті "Ведомости" повідомили джерела з керівництва одного з підприємств ВПК і Міністерства оборони.

Згідно з угодою, до КНР буде поставлено не менше шести дивізіонів ЗРК С-400 на суму більше 3 млрд дол.

Переговори про постачання С-400 в Китай велися впродовж декількох років. С-400 була розроблена з використанням досвіду розробки зенітно-ракетних систем великого радіусу дії типу С-300П - одним з їхніх головних закордонних покупців також була КНР. Останній контракт на закупівлю 15 дивізіонів зенітно-ракетних систем С-300ПМУ-2 був виконаний "Рособоронекспортом" у 2010 році.

Системи типу С-300П експортувалися після розпаду Радянського Союзу також до В'єтнаму, Алжиру, Азербайджану і на Кіпр, а з наявності в російських Збройних силах - до Казахстану та Білорусі. Контракт з Іраном був скасований з політичних причин у 2010 році, виконання контракту із Сирією призупинено через громадянську війну. Крім того, до Венесуели і Єгипту поставлені системи типу С-300В, спочатку розроблені не для військ ППО країни, а для протиповітряної оборони Сухопутних військ.

ЗРК С-400 "Тріумф" - система великої і середньої дальності нового покоління. Комплекс призначений для ураження всіх сучасних і перспективних засобів повітряно-космічного нападу. Кожен комплекс здатний на відстані до 400 км вести одночасний обстріл до 36 цілей з наведенням до 72 ракет.

Нагадаємо, Росія і Китай у 2015 р. проведуть спільні військово-морські навчання.