ua en ru

Росія підписала конвенцію про відмову від використання ртуті до 2030 року

Росія 24 вересня підписала Мінаматську конвенцію по ртуті, яка передбачає відмову від використання цього металу. Як повідомили у прес-службі Міністерства природних ресурсів і екології Росії, статися це повинно до 2030 року.

Приєднання до документа приведе до поетапної відмови від ртутьвмісних речовин і устаткування. Зокрема, припиниться експлуатація і виробництво ртутних медичних термометрів, барометрів, люмінесцентних ламп і акумуляторів. Обмеження приведуть до припинення виробництва і продажів деяких видів мила і косметики. Заборону токсичного металу експерти пов'язали з турботою про довкілля.

"Відповідно до документа, до 2018 року має припинитися виробництво ацетальдегіду із застосуванням ртуті у якості каталізатора, а до 2025 року - виробництво хлорлуги, при якому застосовують ртуть. В особливих випадках допускається використання цього металу в медичних вимірювальних приладах до 2030 року", - йдеться в повідомленні Мінприроди.

Раніше прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписав розпорядження Мінприроди про міжнародну Мінаматську конвенцію з ртуті. Від російської сторони угоду підписав заступник міністра Мінприроди Рінат Гізатулін. Це сталося у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку в ході проведення 69-ї сесії Генеральної асамблеї ООН.

Торік 90 держав підписали Мінаматську конвенцію по ртуті, що передбачає повну відмову від застосування цього металу. Конвенція відкрита для підписання всіма державами і регіональними організаціями економічної інтеграції до 9 жовтня 2014 року.

На 24 вересня підписи під документом поставили 118 країн, ратифікували його - шість: Сполучені Штати, Габон, Гайана, Джібуті, Монако і Уругвай. У 2014 році Росія також ухвалила рішення приєднатися до угоди.

Свою назву конвенція отримала на честь затоки Мінамата, де компанія Chisso багато років скидала ртутьвмісні відходи у воду. У багатьох жителів прибережних районів діагностували хворобу Мінамата. Її симптоми включають ослаблення моторики, ослаблення зору і слуху, у важких випадках - параліч і порушення роботи свідомості, що завершується летальним результатом.

Нагадаємо, раніше у вересні ДержНС України назвала фейком повідомлення про викид ртуті у Дніпровському районі Києва.