ua en ru

Росія не має претензій до Словаччини у зв'язку з реверсом газу в Україну, - Лавров

Російська Федерація не має претензій до Словаччини у зв'язку з реверсом газу в Україну.

Російська Федерація не має претензій до Словаччини у зв'язку з реверсом газу в Україну. Про це заявив міністр закордонних справ Сергій Лавров (на фото) на прес-конференції за підсумками переговорів із главою МЗС Словаччини Мирославом Лайчаком у Москві, передає "Росія 24".

"Ми, безумовно, спостерігаємо за обговоренням теми реверсу газу з країн, які купують його у "Газпрому", оскільки є відповідні міжурядові угоди, є контракти. І те, як до цього підійшов словацьке керівництво, абсолютно не порушує яких-небудь домовленостей з "Газпромом" і з російським урядом... тут у нас ніяких претензій (до Словаччини - ред.) немає", - зазначив Лавров.

Словаччина залучена саме транспортування газу, переадресувавши питання закупівель та вартості цього газу українській стороні і Єврокомісії.

"Україна звернулася до нас з проханням допомогти у диверсифікації маршрутів поставок газу. Ми пішли в цьому питанні назустріч, зараз готуємо таку трасу... Що стосується самих поставок, то це інша, комерційна операція... Наше завдання полягає в тому, щоб поставляти. А хто буде надавати цей газ, хто буде платити - це зовсім інша операція", - підкреслив глава МЗС Словаччини.

Братиславі важливо, щоб "на переговорах з Україною за участю ЄС ми, вступаючи в нові праводоговорные відносини, не порушували ті, які у нас вже є". "Самі постачання газу - це не питання Словаччини, це питання до уряду України. А ми тільки даємо можливість цей газ переправити", - сказав Лайчак.