ua en ru

Росія не має права вивозити експонати з кримських музеїв, - замміністра культури України

Росія не має права вивозити на свою територію експонати з кримських музеїв та проводити археологічні розкопки в Криму.

Росія не має права вивозити на свою територію експонати з кримських музеїв та проводити археологічні розкопки в Криму. Про це сьогодні на брифінгу заявила заступник міністра культури України з питань європейської інтеграції Світлана Фоменко, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами Фоменко, Міністерство культури зараз не має доступу до українських культурних цінностей в Криму і побоюється, що РФ знехтує міжнародним законодавством.

"Всі цінності, які зараз знаходяться на території АР Крим, вони знаходяться на окупованій території і за всіма міжнародними домовленостями, законодавством і міжнародним правом, відповідальність зараз за ці цінності несе російська сторона. Якщо це питання розглядати в правовій площині, то РФ немає жодного права ані вивозити, ані проводити розкопки, дослідження, і несе відповідальність в міжнародних організаціях за повне збереження українських культурних цінностей", - заявила Фоменко.

За її словами, українська влада сьогдні може розраховувати лише на сумлінну позицію РФ та на підтримку міжнародних організацій, таких як Рада Європи і ЮНЕСКО.