ua en ru

Росія не буде брати участь в українських проектах з видобутку газу, - експерти, близькі до "Газпрому"

Російський «Газпром» не буде брати участь в проектах з розробки української частини Чорноморського шельфу, а також у проектах з видобутку сланцевого газу, які анонсує НАК «Нафтогаз Україна». Таку думку РБК-Україна висловив Костянтин Симонов, гендиректор Фонду національної енергетичної безпеки (Росія).

«З технічної точки зору, безумовно, Україні самій не впоратися з таким проектом. Ми багато чуємо про розробку Азовського і Чорноморського шельфів «Нафтогазом», але реальних успіхів немає, статистика по даному напрямку сумна. Тому участь великого іноземного партнера для «Нафтогазу» необхідно ». Але «Газпрому» немає сенсу допомагати Україні в цій справі», - підкреслив Сімонов.

Він пояснив, що інвестування, в тому числі, технічне у збільшення видобутку вуглеводнів України дасть Києву додаткові переваги в переговорах з Москвою по газовому питанню. «І, якщо Україну розглядає такі пропозиції (участь в проектах на шельфі) як бонус для російської сторони, вона глибоко помиляється», - зазначив гендиректор Фонду національної енергетичної безпеки.

Те ж, на думку Симонова, стосується і пропозицій української сторони «Газпрому» щодо участі в розробці покладів сланцевого газу. «У нас в Росії руки не доходять до сланцевого газу, і як ви собі уявляєте, що ми почнемо розробляти його в Україні? «Газпрому» сланцевий газ в Україні не потрібен», - підкреслив експерт.

Він допустив можливість участі в проектах «Нафтогазу» західних компаній, але також засумнівався в реальності цього. «В ході спостереження у мене склалося враження, що угоди із західними компаніями, які так активно анонсуються українським Міненерго, робляться, скоріше, не для реальної роботи, а для інформаційного шуму», - резюмував Костянтин Симонов.

У свою чергу, Валерій Язєв, президент Російського газового товариства, зазначив, що «Газпром» ніколи не декларував наміри брати участь в проектах «Нафтогазу» з розробки Чорноморського шельфу. «Я спілкувався з представниками керівництва «Газпрому» - жодних месиджів або намірів у даному напрямку у них немає, і не було», - підкреслив Язєв.

Нагадаємо, 1 грудня 2010 р. міністром енергетики України Юрієм Бойко і головою правління ВАТ «Газпром» Олексієм Міллером досягнута домовленість про створення СП «Нафтогазу» і «Газпрому» з розробки структури Паласа на шельфі Чорного моря.

У грудні 2010 р. НАК «Нафтогаз Україна» отримав спеціальний дозвіл (ліцензію) на користування надрами площі Паласу, яка розташована на Прикерченському шельфі Чорного моря на відстані 90 км на південь від Керчі. Площа ліцензійної ділянки - 477,4 кв. км, глибини морського дна - 300-1000 м, прогнозні запаси - 157 млрд куб. м газу.

28 вересня 2011 р. НАК «Нафтогаз» і ВАТ «Газпром» підписали «Угоду про створення Спільної діяльності з освоєння вуглеводневих ресурсів площі Паласу» на паритетній основі. Двосторонні переговори з питань освоєння площі Паласу відбулися в січні, лютому і березні 2012 р., черговий раунд намічений на червень.

14 квітня «Комерсант-Україна» повідомив, що російська сторона запропонувала «Нафтогазу» відмовитися від односторонніх проектів з розробки шельфу Чорного моря і приступити до практичної реалізації проекту з розробки структури Палласа в рамках СП.