ua en ru

Росія має намір списати борги кримчан перед українськими банками

Росія має намір списати борги кримчан перед українськими банками Фото: Росія має намір "пробачити" позичальникам Криму борги перед українськими банками (wikimapia.org)

Поправки до закону прийняті Держдумою в другому читанні

У п'ятницю Держдума Росії прийняла в другому читанні поправки до закону про погашення боргів жителів анексованого Криму перед українськими банками (422-ФЗ). Про це повідомляє російське видання "Комерсант".

Законопроект наділяє Фонд захисту вкладників (ФЗВ) правом реструктуризації боргу аж до прийняття рішення про його списання, якщо для цього є підстави. Сам ФЗВ перейде в розпорядження самопроголошених "влади"півострова, при цьому Агентство по страхуванню внесків (АСВ), яка зараз володіє ФЗВ, повинна буде перерахувати у фонд 1,5 млрд рублів невитраченого майнового внеску.

422-ФЗ був прийнятий в кінці 2015 року. Він визначив порядок погашення боргів кримчан перед українськими банками, покинули півострів.

Згідно з документом, вимагати погашення боргу можуть тільки акредитовані при ФЗВ російські компанії, які придбали борги українських банків. На даний момент в ФЗВ акредитовані чотири компанії, вони скупили більше 1 млрд рублів боргів.

При цьому, згідно з проектом конкретні правила, які будуть визначати відносини фонду та позичальників, пропонується передати на рівень Криму і Севастополя.

У свою чергу місцеві влади", стверджує "комерсант", готують свій проект, згідно з яким борг або частину боргу до 5 млн рублі підлягає безумовному списанню.

Що стосується заборгованості, що перевищує цю суму, то передбачається наділити раду ФЗВ правом приймати рішення про списання боргу понад 5 млн рублів за обставинами, що мають істотне значення для особистості позичальника. Тим же, хто не потрапить і під цей критерій, планується запропонувати вельми пільгові умови погашення. У разі разового погашення певної частини боргу можна буде позбутися від суттєвої його частини: при внесенні 5% суми заборгованості загаситься 20%, внесення 20% суми боргу забезпечить повне його списання.

Нагадаємо, в аннексированном Криму жителям півострова не дають кредити.