ua en ru

Росія має намір скоротити витрати на "просування зовнішньополітичної порядку"

Росія має намір скоротити витрати на "просування зовнішньополітичної порядку" Фото: Дмитро Медведєв (kremlin.ru)

Видатки бюджету на окологосударственные інститути, які просувають зовнішньополітичну порядку Москви, знизяться у найближчі три роки

Росія скоротить підтримку організацій, що просувають її зовнішньополітичну повістку за кордоном, передає РБК-Росія.

"Видатки бюджету на окологосударственные інститути, які просувають зовнішньополітичну порядку Москви, знизяться у найближчі три роки. Субсидії Фонду підтримки публічної дипломатії ім. А. М. Горчакова і Російському раді з міжнародних справ (РСМД) в сукупності скоротяться на 8% порівняно з 2014-2016 роками", - йдеться в повідомленні.

Субсидії двом цим некомерційним організаціям (НКО) з 2018 року виділено в окремий вид витрат, що випливає з наказу Мінфіну про зміни до бюджетної класифікації.

В матеріалах до наказу говориться, що одержувачами субсидій будуть НКО, які здійснюють підтримку публічної дипломатії, сприяють участі російських неурядових організацій у міжнародному співробітництві і НКО, які надають сприяння у проведенні міжнародних зовнішньополітичних досліджень, підготовки фахівців у сфері зовнішньої політики

Мова в наказі йде про Фонд Горчакова і РСМД відповідно. Обсяги їх фінансування формуються Міністерством закордонних справ україни - головним розпорядником бюджетних коштів за цим напрямком.

Зазначено, що Фонд Горчакова працює з 2010 року, він створений за розпорядженням Дмитра Медведєва, коли той був президентом. Як йдеться на сайті фонду, він сприяє просуванню соціальних програм Росії за кордоном, бере участь в аналізі економічного і суспільно-політичного становища країни, надає консультації, проводить конференції та семінари, підтримує російськомовні ЗМІ за кордоном, просуває демократію і права людини.

У свою чергу РСМД, у засновниках якого значаться МЗС, РАН і Міносвіти, називає своїм завданням "сприяння процвітанню Росії через інтеграцію в глобальний світ". Діяльність цієї НКО, також створеної Медведєвим у 2010 році, спрямована на запобігання міжнародних конфліктів і врегулювання кризових ситуацій", йдеться на сайті.

Повідомляється, що угода по субсидіях на 2017-2019 роки з Фондом Горчакова МЗС уклав 3 липня. Отримані організацією гроші згідно з договором повинні піти на організацію конференцій і семінарів, підтримку роботи сайту, виплату зарплат, утримання майна, придбання автомобілів та обладнання. Кошти, які бюджет направить РСМД, як випливає з його договору з Мзс, призначені для оплати аналітичних проектів, організації міжнародних досліджень, оплати праці, транспорту і т. д.

"Видатки бюджету на утримання цих двох організацій падають. Якщо в 2014-2016 роках вони отримали від держави 431,4 млн рублів субсидій, то в 2017-2019 роках їм направлять 398,7 млн рублів. Відбувається це в основному за рахунок РСМД, а підтримка Фонду Горчакова в наступну трирічку, навпаки, буде трохи вище", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що скорочення держфінансування Фонду Горчакова, що відбувалося в минулі роки, не має критичного впливу на його діяльність. Фінансування основної діяльності забезпечується за рахунок коштів, які жертвують піклувальники.

Однак фонд Горчакова і РСМД не розкривають суми піклувальних внесків і склад жертводавців. Але в опікунській раді першого беруть участь бізнесмени-мільярдери від Вагіта Алекперова ("Лукойл") до Олексія Кузьмичова ("Альфа-Груп"), голова державного "Ростеха" Сергій Чемезов, екс-глава РЖД Володимир Якунін. А в списку корпоративних членів РСМД вказані "Альфа-Груп", "Лукойл", "Ростех", "Северсталь", група "Сума", "Транснефть".

"У 2016 році у Фонду Горчакова на бюджетні кошти припадало 47% витрат, у РСМД - 84%, випливає з звітності організацій для Мін'юсту", - йдеться в повідомленні.

За словами програмного директора РСМД Івана Тимофєєва, для держави важливо виділяти субсидії некомерційним організаціям, таким як РСМД і Фонд Горчакова, оскільки вони є інструментами "м'якої сили".

"По-перше, ці НКО необхідні з точки зору так званої дипломатії другого треку - вона має на увазі, що російські експерти можуть грати важливу роль в дипломатії й спільно зі своїми зарубіжними колегами підвищувати ефективність і гнучкість офіційної дипломатії, пояснює РБК Тимофєєв. Крім того, РСМД ініціює прикладні узкообразовательные програми і об'єднує не тільки професорів, експертів, але й представників бізнесу та журналістського середовища", - повідомив Тимофєєв.

Фонд Горчакова і РСМД - не єдині НКО, що входять в орбіту російської зовнішньої політики. Субсидії з федерального бюджету також, наприклад, одержують Фонд підтримки і захисту прав співвітчизників, що проживають за кордоном, і фонд "Русский мир".

Повідомляється, що в березні 2017 року уряд затвердив правила надання субсидій не тільки Фонду Горчакова і РСМД, але і Фонду підтримки співвітчизників (відповідні постанови уряду не опубліковані, але до них відсилають інші, публічні документи).

Фонд підтримки співвітчизників в 2016 році витратив з бюджету 125 млн рублів на "надання співвітчизникам методичної, інформаційної, організаційної, юридичної допомоги та матеріальної підтримки", випливає з його звітності для Мін'юсту. А фонд "Русский мир" - 475 млн рублів на "ведення статутної діяльності", і це більше, ніж отримали з бюджету на двох Фонд Горчакова і РСМД в 2014-2016 роках.

Проте, за словами виконавчого директора "Російського світу" Володимира Кочина, фінансування фонду в 2017 році теж скорочується - на 6%, до 446 млн рублів. У 2018 році очікується скорочення на 6-8% не тільки у фонду "Русский мир", але і у всіх організацій цього напряму, сказав РБК Кочин.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у минулому році з федеральної скарбниці бюджет Криму виконаний з дефіцитом в 19,3 млрд рублів (1,3 млрд доларів).