ua en ru

Росія може експортувати в 2011-2012 рр. до 200 тис. т білого цукру

Цукрова галузь Росії випередила прогнозні показники Доктрини продовольчої безпеки. Російські виробники вже цього року змогли забезпечити внутрішній ринок цукром майже на 100%, хоча до 2020 року планувалося мати власне забезпечення тільки в розмірі 80%. В 2011-2012 рр. РФ може експортувати до 200 тис. т білого цукру.
На початку минулого тижня перший віце-прем'єр РФ Віктор Зубков заявив, що в поточному році урожай цукрового буряка складе 48 млн т. "Такого врожаю ніколи не було. Ми можемо зробити близько 5,5 млн т цукру - цього нам цілком достатньо для того, щоб пройти до врожаю нового року", - підкреслив він. Прогнозні показники Доктрини продовольчої безпеки, прописаної до 2020 року, передбачали доведення частки вітчизняного цукру до 80%. У 2009 році частка російського цукру на внутрішньому ринку становила всього 55%.
Рекордний урожай і внутрішнє виробництво дозволять РФ експортувати в 2011-2012 роках до 200 тис. т білого цукру, отриманого з російської сировини. Хоча ще кілька років тому Росія вважалася найбільшим імпортером цукру-сирцю з тростини.
Споживання цукру в Росії до 2020 року залишиться стабільним - 39 кг на людину на рік, прогнозує Союзросцукор. "У нашій країні споживання цукру перебуває на максимумі, так само як і в європейських країнах. Для порівняння, в Китаї споживання на душу населення становить близько 10 кг", - говорить голова правління Союзросцукор Андрій Бодін. Як наслідок, загальний рівень споживання - 5,5 млн т - збережеться в Росії ще кілька років.
У той же час при поточній держпідтримці цукробурякова галузь РФ має можливість удвічі збільшити виробництво цукрових буряків за рахунок як розширення посівних площ, так і підвищення врожайності, вважає Бодін. Наприклад, в поточному році буряком було засіяно близько 1,3 млн га, але регіони мають можливість розширити площі до 3 млн га. Середня врожайність буряків цього року зросла на 25% у порівнянні з благополучним 2009 роком, до 380 ц/га, по Європі цей показник в середньому становить 800 ц/га.
Одночасно в країні планується збільшення інвестицій в реконструкцію цукрових заводів. За даними Союзросцукру, в модернізацію тільки діючих заводів у 2012-2014 роках буде інвестовано близько 80 млрд руб. Це дозволить збільшити потужності в 2014 році на 33% порівняно з 2011 роком, і заводи зможуть переробляти близько 420 тис. т буряка на добу проти 315 тис. т в поточному році. З великих агрохолдингів "Разгуляй" планується вкласти 5 млрд руб. в подвоєння потужностей з виробництва цукру - до 800 тис. т на рік. "Русагро" до 2016 року хоче збільшити на чверть переробні потужності своїх цукрових заводів, а також розширити посівні площі під цукровий буряк.
Росія багато в чому повторює досвід Європи, яка, наситивши внутрішній ринок власним цукром, зараз експортує його або використовує цукровий буряк для виробництва біопалива, зазначає Бодін. Правда, в нашій країні транспортно-логістична інфраструктура зараз практично не розвинена, скаржиться експерт. Російські компанії вже сьогодні практично завалили цукром ринки країн СНД, але експортувати його в країни далекого зарубіжжя дуже складно через відсутність логістики, погоджується менеджер великого агрохолдингу.